Лекари от здравния съвет при премиера на Гърция Кириакос Мицотакис предупреждават за четвърта вълна в страната още през август. Нови изисквания влизат в сила от днес в страната за пътуване по вътрешните линии със самолети и фериботи, съобщи БНР.

За да пътувате с ферибот в Гърция, препоръчително е да пристигнете на пристанището час или два преди отплаване, предупреждават местните власти.

Поради стриктна проверка на документите за здравния статус на пътниците днес има опашки на пристанищата.

За ферибот, както и със самолет по вътрешните линии, се изисква сертификат за ваксиниране, отрицателен PCR тест или бърз тест.

Гръцкото правителство засили агитацията по кампанията за ваксиниране, като включи и общините в нея. Властите се опасяват от увеличаване броя на заразените, които в някои дни достигат до хиляда души на ден.

В районите с регистрирани случаи на Делта вариант на коронавируса изпращат мобилни екипи за ваксиниране и тестват масово местното население и туристите.

Гърция няма да затваря граници, нито ще обяви пълен локдаун, но ще ограничи движението на неваксинираните, заяви премиерът Кириакос Мицотакис.