Решението на Вежди Рашидов да бойкотира заседанието на парламентарната комисия по култура и медии е "силен знак на несъгласие и неприемане" на председателя на комисията Слави Бинев. Така определи действията на министъра на културата вицепремиерът Румяна Бъчварова в парламента. Тя все пак уточни, че няма как да наложи на Слави Бинев да се оттегли от председателското място в комисията. Това е "въпрос на политическа зрялост и политическа отговорност от страна на ПФ да решат какво да направят в този случай". "Слави Бинев не е предложение на ГЕРБ", не пропусна да подчертае Бъчварова.

Не може цялата българска култура да е на крака заради Слави Бинев, каза отново пред журналисти в парламента Вежди Рашидов. „Това са талантливите и известни хора на България. Това са хората, без които не можем”, добави той. "Моралната ми задача и по закон е да защитавам българската култура", обясни още министърът, срещу когото имаше протести още преди избирането му.

За отношенията с Патриотичния фронт

В истинската коалиция има разминавания, диалог и разбиране. Не е лесно, но важното е да вървим напред, коментира дипломатично Бъчварова.

Все пак тя обяви, че дори подкрепата на ПФ да бъде изгубена, това няма да бъде "толкова съществено за стабилността на правителството".

Запитана дали е възможно след Нова година ПФ да бъдат заменени с друг партньор Бъчварова отвърна, че това означава нови цикъл от преговори

"Самата формула, която предложихме и приехме на т.нар. гъвкави мнозинства, предполага, че по отделни теми и въпроси всеки би могъл да ни подкрепи, ако имаме принципна позиция за това. Такива формули има и в други политически системи на гъвкава геометрия, гъвкави мнозинства. Смисълът на тази сложна конструкция е да се научим да изразяваме политически позиции по конкретни теми, а не да ги предопределяме като ясна граница между управляващи и опозиция", каза тя.

За проблемите на РБ с партийната субсидия

Бъчварова коментира и проблемите на Реформаторския блок с партийната субсидия, за който стана ясно в последните дни. "Как да им помогнем? Това е въпрос, който те трябва да решат и това е първият въпрос, който ние бяхме поставили по време на първия кръг на разговорите с тях. Това са последиците от липсата на ясно решение и аз много се надявам те да намерят начин да го оправят", заяви в Бъчварова в отговор на въпрос дали ГЕРБ може да помогне на РБ да си получат субидията.

"Очевидно политическият процес вътре в партиите продължава да тече не много равномерно и успешно", коментира още по този казус Бъчварова, но бе категорична, че проблемът със субсидията не може да постави под въпрос съществуването на коалицията.