Испания - Италия е първият полуфинал на Евро 2020 - тази вечер от 22 часа на стадион "Уембли", на който ще могат да влязат вече 60 хиляди зрители. Друг е въпросът дали ще има толкова.

Двата отбора имат съперничество помежду си с почти изравнено съотношение - 12 победи за "Ла роха", 11 за "адзурите" и 13 равенства.

Европейските титли на иберийците са две, при това скорошни - 2008-а и 2012 г., докато тази на тима от Ботуша е от далечната 1968 г.

Помни се финалът от Евро 2012, в който Испания разби Италия с 4:0. "Сините" взеха частичен реванш четири години по-късно с 2:0 на осминафинал, детронирайки шампиона.

Специалистите считат отбора на Роберто Манчини за "лек" фаворит заради серията от 32 мача без загуба, 13 от които поредни победи. Италия се представя по-стабилно на Европейското - излезе лесно от групата, сред това игра продължения срещу Австрия, но изхвърли един от големите фаворити - Белгия.

Докато Испания имаше трудности в първата фаза, мина през продължения срещу Хърватия и дузпи с Швейцария. Демонстрира доста колебания между двете противоположности.

Италия понесе тежък удар на четвъртфинала, губейки левия защитник Леонардо Спинацола с контузия, която ще го извади от терените поне до края на годината.

Луис Енрике пък най-вероятно няма да може да разчита на Пабло Сарабия и е интересно на какъв състав ще заложи този път, имайки предвид честите ротации, които прави.

Вторият полуфинал - Англия срещу Дания, е в сряда, отново на "Уембли" от 22 часа.