Вътрешният министър Веселин Вучков поиска днес от европейските си колеги повече солидарност с България за посрещане на миграционния натиск от юг.

"Очакваме по-голяма солидарност и справедливост от Европейския съюз във връзка с този наистина много сериозен миграционен натиск, който изпитват южните граници на ЕС", каза Вучков пред журналиста след заседание на Съвета по вътрешни работи, където темата беше обсъждана. "Изказванията на колегите от Кипър, Гърция и моето бяха идентични".

Имигрантите от третия свят по границата ни с Турция през последните четири месеца са се увеличили с две-трети спрямо същия период на миналата година, посочи Вучков. Той вчера е поставил въпроса и пред европейския комисар по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

"Той даде много висока оценка за сътрудничеството между България и Европейската комисия по въпросите на вътрешните работи и миграцията", каза Вучков. "Освен всичко друго изрази подкрепа на България за присъединяване към Шенгенското пространство".

"И той, и всички колеги, с които се срещнах вчера и днес, бяха категорични, че България напълно изпълнява техническите критерии за присъединяване към Шенген и е въпрос на политическо решение това да се случи и фактически", добави министърът.

България е продължила с 18 месеца изтекло  през октомври споразумение с Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. По неговата сила европейски експерти участват в посрещането на мигрантите на границата и в обработката на техните документи и обучават българските си колеги.

Построената 10-километрова ограда на границата с Турция и изпратените там 1 400 служители на МВР вече дават резултат. Те отклоняват миграционния поток към контролно-пропускателните пунктове,  каза министърът.

Той подчерта, че оградата не е израз на враждебност към Турция, а служи да спре нелегалния трафик на хора и опитите за незаконно преминаване на границата.

Говорейки за мерките  предприемани от МВР във връзка с предстоящия доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи у нас, Вучков съобщи, че има намерение рязко да увеличи броя на разследващите полицаи, т. нар. дознатели.

Те са били намалени от 2 000 на 1 400 от предишното правителство, което той отчете като грешка.

"Европейските ни партньори ги интересува може ли МВР качествено да разследва престъпления", каза министърът.