В държавата, в която една от важните задачи на противопожарната служба е да сваля от дърветата заблудени котки, неспособни да слязат сами, домашните животни са на особена почит – 12-те милиона котки и седемте милиона кучета.

Индустрията, която им осигурява както всички необходими, така и всякакви напълно излишни продукти и приспособления, процъфтява; цял медицински отрасъл просперира покрай възможностите за кучешка физиотерапия, включително с подводен тренажор или хомеопатия; да не говорим за условията при изпращането на животинките в последния им път и бутиковите гробища, защото за домашния любимец нищо по-малко не би било достойно.

В Германия пожарникарите имат грижата да помагат на безпомощните котки при слизане отвисоко.

При Макс, Хектор, Рекс или Белло подборът се извършва максимално внимателно – може дори да бъдат взети за пробен период, за да се установи дали наистина съответстват на изискванията на бъдещите си стопани. Може обаче и да са от породата „квартална превъзходна“, внесени от България, Турция или някоя друга далечна балканска държава – с най-доброто желание да им се осигури уютен дом, пък произтичащите от доброто дело облекчения при плащането на кучешките такси са само добре дошли.

 

Размерът на таксите, впрочем, изобщо не е малък – 150 евро годишно за едно куче, по 210 ако кучетата са две, по 264 – ако са три и повече. Най-голям лукс е поддържането на опасно /бойно/ куче – то излиза 840 евро годишно. Но пък насреща може да се разчита на осигурените специални райони за разходките им, на методично поставени навсякъде кутии с найлонови торбички за отстраняването на неприятните следи от кучетата по улицата, както и за почистването на същите тези следи, ако някой недобросъвестен стопанин все пак ги остави неприбрани.

При заварена простъпка бдителният съсед не пропуска да изрази възмущението си.

Признаците на недобросъвестност обаче почти се изчерпват с нулата – кучешки засади по германските улици просто няма. По-чувствителните собственици на градини все пак са се погрижили да сложат предупредителни табелки, а доведени до отчаяние съкварталци се случва и да белязват „простъпките“ с табелки, на които пише „Свинщина“.

Специално поставени табелки предупреждават да не се вършат безобразия.

Но кучетата-злодеи са единици – повечето са кротки, дисциплинирани, обзаведени със светещи нашийници, за да не ги настъпиш в тъмното, и много предпазливи в общуването с непознати. Връзват ги пред супермаркетите, докато се направят покупките, и те остават там напълно неподвижни и недосегаеми за околните, в предано очакване на „тате“ или „мама“. Случва се и да „работят“ - като всеотдайни водачи на хора с увреждания, или като придружители на просяците, които покрай явяването си на улицата в обществото на умилително животинче, могат да разчитат на много повече постъпления в паничката.

Пред музея на Бах в Айзенах има специални клетки за кучетата на посетителитe.

Старанието и послушанието не остават невъзнаградени – от кучешките магазини могат да се купят глезотии, каквито и за хората дори не са предвидени. А са им осигурени и всякакви допълнителни екстри, когато ходят, например, в музей. В град Айзенах музеят на Бах предлага специални условия за настаняване на кучетата, докато стопаните им се любуват на ноти и музикални инструменти.

Междувременно, с приближаването на Коледа, рекламите и информациите по въпроса какво да се подари на домашния любимец за празника, зачестяват все повече. В което няма абсолютно нищо странно, имайки предвид, че годишно германците харчат за комфорта на домашните си животни по 162 милиона евро /извън разходите за храна/. А и както сочат проучванията – 55 процента от анкетираните собственици на куче или коте са готови на лишения, само и само  любимецът им да си има всичко.Тази година очевидният хит на пазара са каишките с имитация на скъпоценни камъни, но, разбира се, съвсем не е само това – на мода са и специалните особено меки луксозни креватчета, и ръчно изрисуваните купички за хранене. При желание може да се поръча и специална порцеланова купичка с портрета на любимото куче – струва „само“ 280 евро в каталога на баварската фирма „Софина“.