Истина е. Англия е на финал на голямо първенство за първи път от 55 години насам след 2:1 срещу Дания пред повече от 60 хиляди зрители на "Уембли". В неделя отборът на Гарет Саутгейт излиза в спор за титлата на Евро 2020 срещу Италия.

Успехът дойде с огромни усилия и страдание. И с обрат.

Микел Дамсгор реализира зрелищно в 30-ата, а девет минути по-късно Симон Кяер си отбеляза автогол. В 114-ата Хари Кейн вдигна цяла Англия във въздуха, след като миг по-рано пропусна дузпа. 

Англия не започна добре, може би заради огромното напрежение и очаквания на цяла нация (и не само), но най-вече заради страхотната отборна игра и тактически план на датчаните.

Така първите минути бяха равностойни, дори може да се каже, че гостите имаха превес. Най-вече предвид изходните позиции на съперниците. "Трите лъва" действаха по-ръба на бръснача и се порязаха.

Това стана в 30-ата минута, когато младокът Микел Дамсгор прониза Джордан Пикфорд от пряк свободен удар. Това е един от най-красивите голове във втората фаза, ала вина носи и вратарят, който не се намеси достатъчно добре. Селекцията от Албиона допусна първия си гол на Европейското.

Англия отговори и го направи бързо. Това стана най-вече благодарение на Хари Кейн, който заигра като класически №10 в средата на терена. Капитанът първо изведе Рахим Стърлинг, направил изумителен пропуск, уцелвайки тялото на Каспер Шмайхел.

В 39-ата обаче гол падна. Кейн подаде този път на Букайо Сака и прострелното му центриране попадна в целта. Автогол си отбеляза събралият толкова много симпатии покрай случая с Кристиан Ериксен лидер Симон Кяер. Но и да не го бе направил, този път Стърлинг най-вероятно нямаше да сбърка.

Играещите в бяло и синьо опитаха пълен обрат до антракта, но датчаните не позволиха.

След почивката Кяер и компания взеха мерки и притъпиха устрема на Англия, затваряйки пространствата. Дания атакуваше рядко. Условия за контри имаше, но липсваше последния пас. А отборът на Гарет Саутгейт няколко пъти създаде опасности, но и пред Шмайхел го нямаше решителното действие.

Стражът отрази удар с глава на Хари Магуайър и бе много стабилен, както и съотборниците пред него. 

Англия искаше да избегне продължения и притисна опонента си, особено в последните минути и секунди, но не успя. Логично 1:1 и продължения.

Изглеждаше, че датският отбор е изтощен. Той не само, че не нападаше, но и се бранеше все по-лошо. Хари Кейн пропусна отдясно, Рахим Стърлинг имаше възможности, Джак Грийлиш... Двубоят се играеше на една врата.

В края на първото продължение "бетонът" най-сетне бе пробит. И кой друг, ако не Рахим Стърлинг да го направи. Той слаломира в пеналта и бе фаулиран - съдията посочи дузпа, а ВАР я потвърди. Това бе мъчително чакане за феновете и на двата отбора. Наказателният удар е спорен.

И е било писано и това да стане по-трудния начин. Хари Кейн се нагърби, но стреля лошо, Каспер Шмайхел изби, ала асът на "Тотнъм" получи втори шанс и го грабна - 2:1 в 104-ата минута. "Уембли" се тресеше, нищо чудно вибрациите да са се усещали и около стадиона.  

Във второто продължение островитяните предодоха инициативата - напълно излишно, предвид превъзходството, което имаха психологически и физически. Саутгейт пък направи страхлива смяна, вадейки от игра Грийлиш (когото пусна след почивката!) и заменяйки го с десния бранител Киърън Трипиър. 

Дания обаче наистина нямаше сили и разчиташе единствено на изритани топки и корнери. А в по-голяма част от времето домакините все пак разиграваха съперника си. И последният сигнал на съдията дойде при 2:1. Нов многохиляден рев на "Уембли". 

Англия не беше побеждавала Германия на голямо първенство от 1966 г. насам. И от толкова не беше печелила на полуфинал. Остава обаче последното и най-голямо препятствие.

Датската принцеса Мари.
Британският премиер Борис Джонсън със съпругата си.
Копенхаген след 1:0.
Лондон.