Европейската комисия наложи глоба от общо 875 189 000 евро на автомобилните производители БМВ и „Фолксваген груп“ (включващ „Фолксваген“, „Порше“ и „Ауди“).

Тя са наказани за нарушаване на антимонополните правила на ЕС чрез създаване на картел в пречистването на отпадъчни газове от азотни оксиди.

„Даймлер“ не е глобен, тъй като е разкрил съществуването на този картел.

И трите производителя са признали участието си  схемата и са постигнали споразумение с ЕК за разрешаване на случая.

„Даймлер“, БМВ, „Фолксваген“, „Ауди“ и „Порше“ притежавали технологията за по-голямо намаляване на вредни емисии, отколкото го изискват стандартите на ЕС. Те обаче не се конкурирали чрез използването на пълния потенциал на тази технология.

„Днешното решение е взето заради неправилната посока, в която е отишло законното техническо сътрудничество. Ние не толерираме сговор между компании. Това е незаконно според антимонополните правила на ЕС“, заяви Маргрете Вестагер – изпълнителен зам-.-председател на Европейската комисия, отговаряща да конкуренцията.

Тя изтъкна, че конкуренцията и иновациите в борбата със замърсяването от колите е важно за постигането на амбициите на Зеления пакт.

Компаниите провеждали редовни технически срещи, за да обсъждат технологията за селективната каталитична редукция (SCR) – технологията, намаляаща вредните емисии на азотни оксиди от дизелови пътнически автомобили чрез инжектирането на урея. Тази технология е известна още като AdBlue. На тези срещи, провеждани в периода 2009-2014 г., производителите се договаряли да избягват конкуренцията за по-качественто пречистване.

По-специално „Даймлер“, БМВ и „Фолгсваген груп“ се споразумели за използването на AdBlue и елементите му, като обменяли чувствителна информация за тях.

Като обект, разкрил картела, „Даймлер“ е пощаден. В противен случай този производител е трябвало да плати най-високата глоба – 727 милиона евро.

„Фолксваген груп“ трябва да плати 502 362 000 евро, а БМВ - 372 827 000. И двете компании са облагодетелстванис намаление от 10 на сто заради оказаното от тях сътрудничество.