Фабиола, вдовицата на на белгийския крал Бодуен, който беше на трона между 1960 и 1993 година, почина днес на 86 години, съобщи кралският дворец. 

От миналата година тя страдаше от белодробна инфекция, от която не успя да се възстанови докрай. Предала е Богу дух в двореца Стойвенберг в Брюксел.

Испанка по рождение, кралицата беше в центъра на скандал с използването на отпусканите от държавата субсидии за кралското семейство през 2013 година. 

Тя бе подложена на остра критика, включително от бившия премиер Елио ди Рупо, през 2013 година, защото се опита да прехвърли част от състоянието си на наследници в Испания, което би и позволило да избегне плащането на данъци върху него в Белгия.

В отговор кабинетът на социалиста Ди Рупо намали субсидията за всички членове на кралското семейство и ги накара да плащат и те данъци.

Бодуен се жени за Фабиола през 1960 година, когато страната му губи колонията си Конго и девет години, след като се е възкачил на трона. Двамата нямат деца и след смъртта си Бодуен е наследен от брат си Албер, който абдикира на националния празник 21 юли миналата година в полза на сина си Филип.

Бодуен и Фабиола са ревностни католици. Едно от нещата, с които Бодуен остава в историята, е че абдикира за един ден през 1990 година, за да не подпише закон узаконяващ аборта.