На предсрочния парламентарен вот утре, 11 юли, за пръв път мнозинството от български глапосодаватели - в 9401 секции у нас и 273 в чужбина - ще гласуват само с машини.

За да улесни хората, гласуващи с устройствата за пръв път, Централната избирателна комисия създаде симулация и обучително видео, разпространи и машини за публичен тест в страната.

[[nid:108627]]

Стъпки за гласуване

1. Оставяме личната си карта при секционната комисия за записване и получаваме карта с чип от секционната комисия. Тя се поставя в слота на машината (който е осветен с мигаща LED лампа) с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, до леко изщракване. Върху нея няма стрелка за ориентация, чипът е единствената индикация за правилната посока.

2. На екрана на машината ще се появи надпис "Моля, изчакайте", и символ за зареждане, а след секунда-две ще се зареди и електронната бюлетина.

Ако това не стане, сигнализирайте на член от секционната комисия.

3. Електронната бюлетниа е от две страници, като на първата са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, на втората - от 14 до 23 и опцията "не подкрепям никого". До втората страница достигаме с натискане на бутона "Следващ".

4. Избираме и натискаме върху екрана партия и, ако искаме, преференциален вот. Подобно на хартиената бюлетина, натискаме върху квадратчето на партията и кръгчето на преференцията, които се отбелязват с Х. Както винаги, списъка на листите на всички партии можем да намерим пред секционната комисия. 

5. Когато сме готови с избора си, натискаме бутона "Преглед". Ще видим номера и името на партията, и номера на името и кандидата, ако сме гласували с преференция.

Ако има грешка, с бутон "Промени избора" можем да се върнем отново на електронната бюлетина и да поправим грешката. Ако се забавим повече от 5 минути с машината, тя спира, и трябва да извадим и поставим картата отново.

6. Ако сме доволни от избора си, натискаме бутон "Гласуване". Машината разпечатва разписка с вота ни.

7. Разписката се взима, проверява и сгъва с текста навътре. Изваждаме картата, отиваме се при секционната комисия и им я връщаме. Взимаме личната си карта. А разписката пускаме в непрозрачна изборна урна, след което се подписваме в протокола. 

Ако е налице непоправим проблем с машината, СИК трябва да потърси позволение от ЦИК за преминаване към хартиено гласуване. Там вотът протича по познатия ни начин.

Изборният ден започва в 7 ч сутринта и приключва стандартно до 20 ч, но могат да бъдат удължени и до 21 ч - машините са програмирани да работят в този диапазон.

А ето и видеото: