Caption

Тихо и между другото, като в петъчен следобед, пристигна новината, че представители на Реформаторския блок и Патриотичния фронт се били разбрали новините на турски език да бъдат прехвърлени от БНТ1 в БНТ2. Знаете предисторията – патриотите поискаха оставката на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, ГЕРБ и Реформаторите отказаха да отстъпят и трябваше да се намери ситуация, в която „нито една от двете страни да не изглежда, че е отстъпила“ - по думите на Валери Симеонов.

Така се раждат глупостите.

Фронтът получи зам.-министерско място и зам. областен управител на София, Блокът получи подкрепа за комисия #Кой – всичко можеше да приключи тук и да остане в сферата на нормалното политическо договаряне. Но депутатите решиха да си поиграят и на програмни директори.

Отделна тема е трябва или не трябва да има новини на турски език, да се увеличат програмите на турски или съвсем да изчезнат, да се промени ли нещо във формата, само по един канал ли да се излъчват, да се местят ли някъде... Всичко това са въпроси от компетенциите на ръководството на БНТ, която си има генерален директор, управителен съвет, програмен съвет, директори на отделните канали и направления.

Ако един депутат има претенции към работата на БНТ, може да промени закона, който регулира дейността на медията. Ако не е доволен от начина, по който се изпълнява обществената функция, може да промени законовата рамка, даже и състава на Съвета, който осъществява регулацията. Толкова.

А сега за новините на турски език: законодателят е разрешил тяхното съществуване през 2000 г. с Чл.12 (2) от Закона за радиото и телевизията:

"Програмите или отделни предавания могат да бъдат и на друг език, когато:

1. се разпространяват с образователна цел;

2. са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин;

3. са предназначени за слушатели или зрители от чужбина;

4. се предават чуждестранни радио- и телевизионни програми."

Ако управляващата коалиция реши, че новините на турски език са пречка за съществуването на правителството, може с лекота да отмени втората алинея от цитирания вече Чл.12 и той да остане с първия си ред:

"Програмите се излъчват на официалния език, съгласно Конституцията на Република България."

Но никой не смее да каже на глас, че точно това е целта. Защото местенето от БНТ1 в БНТ2 ще има само един ефект – новините на турски досега имаха малко зрители, сега ще имат още по-малко. Елегантен начин да ги премахнеш без да ги премахваш. Но и това е отделна тема.

Никаква, ама никаква работа на партиите не е да се месят в програмната политика на БНТ. Учудващо е и мълчанието на обществената телевизия, която първа реагира на избора на Слави Бинев за председател на Комисията за култура и медии. Това не е упрек, това е призив към всички колеги – не е работа на парламента да решава програмни въпроси. Да си го припомним, още преди да сме станали свидетели на други депутатски идеи – земеделците ще поискат „Бразди“ да отиде БНТ HD, за да се виждат и най-ситните семенца, каратистите могат да поискат спортните новини да започват с бойните спортове, а водещите да са облечени в кимона, а комисията по външна политика да започне да подрежда международните новини.

Тъпо ще е, но не е невъзможно.