Не ни харесва Слави Бинев да е шеф на комисията по културата. Не ни харесва да сваляме новините на турски от БНТ 1. Но трябва да крепим мнозинството. Това е накратко основното послание на Реформаторския блок през последните дни, докато вървяха пазарлъците с Патриотичния фронт.

Реформаторите изрично изтъкнаха, че има сериозни разминавания между двете формации. Но са готови на всичко само и само мнозинството да не зависи от ДПС.

Настоящата управленска коалиция внесе нови моменти в българската политическа практика. Досега при подобни коалиции, в които влизат различни по своята същност и идеология партии, различията се притъпяваха. Все още е пресен споменът как възродителите и преименуваните се събраха с монархо-фашистите (ако използваме класическата лява терминология по адрес на фамилията Сакскобургготски) и оформиха "социал-либерален вектор", по-известен като тройна коалиция.

Докато тази коалиция бе на власт всички спорни въпроси - като този за царските имоти например - бяха забравени. Вярно, създаде се една временна комисия в парламента, но тя просто изясни фактологията.

Сега подходът е друг. Вярно, той е по-правилен и по-коректен. Пък и ако реформаторите се опитат да се изкарат единна сплав с ГЕРБ, патриотите и АБВ това със сигурност ще е края на блока като такъв. Няма как обаче да не възникне въпроса за това дали ако една безпринципност се признава открито това я прави по-приемлива.

Защото от гледна точка на Реформаторския блок и особено от гледна точка на неговите избиратели свалянето на новините на турски по БНТ е пълно безобразие. Както и фактът, че блока защитава Бинев, макар да признава, че не го харесва. Всъшност тази коалиция бе зачената в грях още когато реформаторите влязоха в едно правителство с АБВ.

Неслучайно акцентът пада върху реформаторите. Останалите три партии в коалицията със сигурност няма да пострадат особено от безпринципността. Избирателите на ГЕРБ едва ли ще се разсърдят особено, че партията е влязла в съглашение с патриотите и АБВ. Още повече, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ловко прехвърли върху реформаторите отговорността за включването на патриотите в коалицията. Всъщност нищо чудно избирателите на ГЕРБ да се дразнят най-вече от блока, зад който по презумпция стои Иван Костов.

Патриотите също нямат основания за притеснения. Националистическия електорат се оказа доста стабилен. В крайна сметка "Атака" е за трети мандат в парламента, независимо от това, че в миналото НС помогна на ДПС да влезе във властта. Нищо чудно и НФСБ да се радва на подобна безрезервна подкрепа Що се отнася до АБВ те вече удариха полтическото бинго, след като влязоха в НС със 136 000 гласа.

Реформаторите обаче са единствената партия, чиито избиратели не гласуват под строй. И са склонни дори да ги изоставят ако грешките - волни или неволни - станат прекалено много. Именно това се случи през на парламентарните избори през 2013 г., когато партиите от блока се явявяха все още по отделно.

Големите компромиси, направени от реформаторите, могат да им бъдат простени сами ако се извършат големи реформи в държавата. Или поне се положат големи усилия за такива реформи. Накратко - компромисите вече ги видяхме, остана да видим реформите.