Лидерът на ДПС Лютви Местан се оплака пред радио К2 от политически чистки в администрацията и посочи, че само участието на Движението в управлението било гарант, че такова нещо не може да се случи.

"Докато интеграцията на малцинствата във властта се свързва с прякото участие на ДПС в централната изпълнителна власт, ние няма да сме постигнали онази зрелост на демокрацията, за която мечтаем. Голямата грешка на политическите опоненти на ДПС е, че когато Движението не на власт много хора, които споделят неговите възгледи, биват уволнявани от работа, процес, който започна ускорено още при служебния кабинет", посочи Местан и допълни, че си води списък на уволнените, който скоро щял да предостави публично.

Лидерът на Движението отново коментира случая с двамата изключени от парламентарната група на партията преференциално избрани депутати - бившият кмет на Исперих Гюнай Хюсмен и бившият областен управител на Благоевград при кабинета "Орешарски" Муса Палев.

По думите му ДПС е постъпило честно като още от самото начало е заявило на своите кандидати да не правят индивидуални кампании. И подчерта, че Движението не е по принцип против преференциалния вот, в каквото го обвиняват, а против начина, по който той се прилага у нас. Даде за пример германския модел, където има национални листи.

"Още в хода на обсъжданията на измененията (в Изборния кодекс, б.р.) бяхме достатъчно доблестни да изразим резервите си не по принцип щу преференциалния вот, а срещу начина по който тази идея се реализира в България, посочи Местан. - Има случаи на избиране на народни представители с 800 или с 1000 гласа. Това предполага възможността някой с 27 -  28 гласа от последно място да измести водача, което е пародия на преференциален вот".

На въпрос ще оттегли ли ДПС депутатът Делян Пеевски, превърнал се в символ на въпроса #Кой, от парламентарната комисия по икономическите въпроси, Местан не даде отговор. 

Заяви, че ДПС е опозиция в 43-тото Народно събрание и смесването на отговорности на управляващи и опозиция е елементарен трик, за да се премести интереса от един огромен проблем на българската политика, свързан с порочната формура на властта, която не е двупартийна, а четирипартийна коалиция с участието на Патриотичния фронт (ПФ). В този смисъл това, което трябва да се случи, за да се реабилитира европейския ни образ, е незабавно ПФ да бъде изваден от властта, посочи лидерът на Движението.

"Защото в Европа се прокарва ясна разграничителна линия между партиите от демократичния спектър и антисистемните, антидемократични партии, това е порокът на българската политика днес и този проблем не може да бъде заместен с каквото и да е друго. Всичко друго е следствие, оттук-нататък аз отново поставям въпроса за огромната отговорност на РБ, които меко казано принудиха Борисов да приеме ПФ в коалицията и тепърва ще берат горчивите плодове от това свое решение", допълни Местан.