12 страни от ЕС получиха днес зелена светлина да използват средствата от ЕС за възстановяване и устойчивост за стимулиране на икономиките си и възстановяване от последиците от COVID-19.

Решението бе взето от Съвета на ЕС, на среща в Брюксел на министрите на икономиката и финансите от държавите членки. Заседанието бе ръководено от словенския финансов министър Андрей Ширцел, чиято страна е ротационен председател на Съвета.

Министрите одобриха отпускането на пари за Австрия, Белгия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Люксембург, Португалия, Словакия и Франция. Днешното решение им позволява да подпишат споразумения за отпускане на безвъзмездни средства и заеми, които ще осигурят възможност за предварително финансиране в размер до 13 на сто.

Финансовото подпомагане от ЕС в размер на 672,5 милиарда евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост има за цел да стимулира европейското икономическо възстановяване. Това трябва да стане чрез подкрепа на реформите и инвестиционните проекти на страните членки. Мерките, одобрени в националните планове, са съсредоточени в 6 шест области на политиката, или стълбове, определени в Регламента за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост. Областите включват екологичния и цифровия преход, интелигентния, устойчив и приобщаващ растеж и социалното и териториалното сближаване.

Мерките на отделните държави за постигане на възстановяване включват декарбонизация на промишлеността, саниране на сгради, цифровизация на публичната администрация и преквалификация на работната сила. В плановете са отразени и специфичните за всяка страна препоръки, отправени в хода на обсъжданията в рамките на европейския семестър за 2019 и 2020 г.

България и Нидерландия са единствените две държави, които все още не са представили окончателните си планове пред Европейската комисия. Те трябва да получат нейното одобрение, преди Съветът да им даде зелена светлина.

Днес своя окончателен план изпрати Малта.