Членове на Съвета на директорите на болница "Пирогов" твърдят, че директорът проф. Асен Балтов, който бе отстранен от поста вчера от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, не им е предоставял материали. Самият Съвет на директорите е поискал до вписването на нов директор на лечебното заведение проф. Балтов да преустанови разпоредителни действия. Ако той не подпише това искане, ще се смята, че не изпълнява решение на управителния орган. 

Това каза на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров по повод случващото се в най-голямата спешна болница. Днес лекари излязоха на протест. 

„Не може такава голяма държавна болница като „Пирогов” да се управлява еднолично. От Съвета на директорите твърдят, че не им е предоставено помещение и не са им предоставени материали, които ги касаят”, заяви д-р Димитър Петров.

„От Съвета на директорите твърдят, че „Пирогов” се управлява абсолютно непрозрачно. Балтов крие множество материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други факти", допълни той. 

И повтори версията на МЗ от вчера - че конкретният повод за отстраняването на проф. Асен Балтов е проверката на НЗОК в болницата. Констатациите вече са окончателни и става дума за нарушения - тоест отчитане на неизвършена дейност по две клинични пътеки - твърди зам.-министърът. Пътеките са за бъбречна недостатъчност и за чернодробни заболявания. По думите на д-р Петров е възможно Здравната каса да прекрати договора си с "Пирогов" по тези пътеки.

„Не мога да приема факта един директор на болница да определя атаката срещу себе си като атака срещу болницата и лекарите. Това, което е правил управителят, няма нищо общо с работата на лекарите, на които всички ние трябва да благодарим”, каза още Петков.

И добави:

„Смятаме, че това, което касае общинските болници и средства, трябва да се оповестява. Не можем да прикриваме факти. Има и други данни”.

Зам.-министърът повтори няколко пъти, че в случая с проф. Балтов има неупражнен от негова страна контрол. Ако се открият и други такива случаи - ще бъдем безкомпромисни, декларира д-р Петров и припомни, че при смени в ръководствата на други държавни болници след открити нарушения - като "Лозенец" и "Александровска", постфактум излизат и още разкрития. 

"Ние сме експертен кабинет в служебно правителство. Това, че има политически назначени директори не значи, че когато не си вършат работата, това е политическо уволнение. Тук става дума за няколко болници, където сме предприели действия, след като са открити нарушения", обясни още представителят на здравното министерство. 

Как проф. Балтов е разбрал за уволнението си? На този въпрос д-р Петров отвърна, че решението за смяната на директора на "Пирогов" вчера е съобщено в разговор със Съвета на директорите. Самият Балтов пък бил предупреден още преди време от министър Стойчо Кацаров, че ако в окончателния доклад на НЗОК след проверката в болницата бъдат потвърдени констатациите за нарушения, ще има и уволнение.

Пред Нова тв по-рано уволненият директор заяви, че ще търси правата си по съдебен ред. На това зам.-министърът само заяви, че оттук нататък на ход ще е съдът.