Всеки ден по света се изпращат над 500 милиона туита и над 1.28 милиарда души ползват Facebook. Качват се стотици хиляди снимки в instagram и Pinterest. Общуването в социалните мрежи е неразделна част от живота на повечето хора, профили в популярните сайтове имат дори невръстни деца и домашни любимци.

Експерти по психология и психоанализ дори използват понятието "технологично обсебено общество". За последните 5 години времето прекарано в социалните мрежи се е увеличило средно 3 пъти, посочват те. Манията за постоянното споделяне излиза извън контрол, заявява Алекс Соуджинг-Ким Панг от Колумбийския университет, който има докторска дисертация по психология.

Научният му труд е посветен на зависимостта на модерните хора от социалните мрежи и технологиите. Ако до преди 10 години най-важното нещо беше информацията ни да остане на сигурно място, сега ние доброволно я излагаме на показ дори пред напълно непознати., казва д-р Панг пред сп. "Тайм".

Според него има 5 основни признака за това, че прекалявате с ползването на Facebook, Twitter, Instagram и други популярни платформи за споделяне.

1. Правите сладкиши и ястия, само за да ги снимате в Instagram

  1. Сайтът за споделяне на снимки, който стана хит най-вече заради фотоси на обеди, вечери, кафета и студени бири, се е превърнал в любимо място на домакините. За успешен се смята сладкиш, който е достатъчно "красив", за да бъде споделен в мрежата. Ако отделяте повече време да си снимате салата вместо да я изядете, значи нещо със сигурност не е наред. 
  2. Яжте си обяда вместо да го снимате.

2. Всеки детайл от живота ви е споделен в социалните мрежи

  1. Споделянето вече не се ограничава само до важни, смешни или интересни неща. Фейсбук статуси и туитове се изпращат за обикновени дейности от ежедневието ни като лакиране на нокти, почистване на стаята или дори… ходенето в тоалетната.  Според д-р Панг излагането на всеки момен от живота ни на показ е нещо като "социален ексхибизионизъм".
  2. Сигурно го намирате за сладко, но дали децата и домашните любимци са на същото мнение?

3. Знаете много неща за приятелите си... само онлайн

Вие сте в течение на личния живот на вашите 500 фейсбук приятели.Знаете точно кога някой от тях сменил статуса си от "свободен" на "обвързан" или кога е бил на екзотична ваканция. Но цялата тази информация идва от социалните мрежи. Ако не можете да се сетите кога за последно ваши приятел или познати са ви споделили нещо на чаша кафе, изключете компютъра и излезте да се видите с тях.

4. Социалната завист

Социалната завист е може би най-лошата форма на пристрастяване към сайтовете за споделяне. Гледате снимки на сватби, щастливи семейства, нова кола или почивка на красиво място и това ви изпълва с лоши чувства. Гадно ви е, че хората с които общувате онлайн са щастливи и пускате статуси и снимки само за да ги дразните. Ако ползването на социалните мрежи ви пречи да живеете щастливо и ви изпълва със завист, определено имате нужда от почива казва д-р Панг.

5. Изпадате в паника, ако нямате достъп до смартфон или таблет

Проверявате Facebook и Twitter през няколко минути, ядосвате се ако не виждате нови постове, снимате нещо само за да обновите статуса си. А ако батерията на смартфона или таблета ви падне, изпадате в състояните близко до паник атака.

Психолозите съветват да не пропускате моментите от реалния живот. Не се ядосвайте ако точно сега не можете да се отбележите във Forsquare или да си снимате обяда. Наслаждавайте се на истинските моменти с приятели.

Какво не е наред в картинката?

Как да си вземем почивка

Д-р Панг смята, че "социалното обсебване" е сериозно състояние, но е обратимо. Това не означава да изхвърлите смартфона или лаптопа ви. Отделяйте време за социалните мрежи, например по час на ден.

Хората имат график за работа, тренировки, бизнес и лични срещи. Защо да нямате график и за Facebook и Twitter. Когато споделяте информация, помислете колко наистина може да извадите на показ. Общи теми за разговор или интересна статия са по-добре от стотициснимки на обяда, домашния любимец или бебето ви (независимо колко е сладко).

Не на последно място опитайте поне за малко да оставите социалните мрежи настрана. Излезте навън, разходете се, вижте приятелите си на живо. Много по-истинско е от статуси и снимки.