Никулден е денят, в който всички се радваме на шарана на трапезата - на хубавата му коричка, малкото костици, крехкото и леко месце. Оказва се обаче, че трябва да сме благодарни на неговите прадеди за нещо далеч по-сериозно - откриването на секса.

Древните бронирани морски обитатели Microbrachius dicki първи са практикували любимото на всички човешко занимание, и то по класическия начин - с всички органи и движения, които познаваме и хората.

Микробрахиите, буквално "малкоръки", са живели в големите шотландски езера дълго преди Неси да се намести там. Дългите 8 сантиметра рибоци са се размножавали бурно милиони години преди перките да се превърнат в крака и да се появят първите сухоземни. 

Името им идва от малките крайници, с които женската прихващала мъжкия, за да разменят семето на живота, и великият дар на секса да стигне и до нас. Мъжкият пък се задържал във водата в близост до женската, като закачал L-образните си израстъци към нейните "ръчички". 

Професор Джон Лонг, от Флиндърския университет в Австралия, и разучавал фосили на множество пласодерми, общо название за примитивни риби с челюсти, някои от които, шотландски, когато попаднал на интересното откритие.

 “Микробрахий означава "малки ръце", но учените от векове се чудят за какво са служели малките костеливи ръчички. Сега мистерията е разгадана."

Освен секса, древните рибоци са били и основоположниците на Кама Сутра - на тях първи им се е налагало да измислят сложни сексуални позиции, особено затруднени от водата. Професор Лонг предполага, че основно са се съвокуплявали една до друга, и така са изглеждали повече като двойка танцуващи. Милиони години по-късно, през 1987 г., човечеството откри подобна методика с филма "Мръсни танци".

От сериозна биологична гледна точка това поставя древните бронирани риби на много по-важно място в класификациите. Досега се е смятало, че външното оплождане, което всички риби в момента практикуват, и което е изключвало секса в класическия смисъл, е дало начало на вътрешното. Новото откритие предполага, че всъщност първо се е развило вътрешното оплождане. Пласодермите са смятани за древни същества, останали без наследници, но е много вероятно голяма част от живота на Земята да има пряка и дълбока връзка с тях.