Няма да има правителство.

Това прогнозира бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ), която обаче след вота на 11 юли не успя да спечели мандат за 46-тия парламент. Прогнозата й бе по повод на 2-часовата пресконференция на представители на "Има такъв народ" днес, от която стана ясно, че ИТН ще предложи нов състав на правителство, но отново няма да го консултира в търсене на подкрепа от идейните си уж съмишленици - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

"В политиката трябва да има диалог, заяви лидерката на кърджалийската организация на ГЕРБ пред бТВ. - Може да имаш такива амбиции като имаш 121 народни представители, но когато имаш 65 заявяваш, че искаш правитeлство, но не търсиш подкрепа от останалите", допълни тя.

И прогнозира, че ИТН няма да получи подкрепа за кабинет, защото от партията на Слави Трифонов всъщност не искали да носят политическа отговорност.

Аз също не искам да има трети кръг от избори, моята партия също не иска, защото хората са изтощени, допълни Караянчева. А дали ГЕРБ ще подкрепи кабинет на ИТН - "аз не изключвам възможността да водим разговори, не мога да кажа ще подкрепим ли или не".

Коментари след днешната пресконференция, във фейсбук, направиха и зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, и своеобразният говорител на партията Тома Биков. Митов насочи "стрелите" си към "Демократична България", откъдето днес заявиха, че ще искат консултации в парламента преди да решат за подкрепа за кабинет.

"Въпросът, който все по тежко стои пред "Демократична България" е: не направихте ли гибелна грешка, когато нарекохте коалицията "ГЕРБ-СДС" токсична и отказахте да водите разговори с нас. Днес започвате да берете плодовете на това решение и трябва да обясните на избирателите си, с какво Станислав Трифонов е по-добър партньор. Твърдяхте, че Борисов действа авторитарно - вероятно Трифонов показва плурализъм и демократичност. Обвинявахте ни в задкулисие и непрозрачност - предполагам сте възхитени от публичния и прозрачен начин, по който ИТН съставя правителството си. Атакувахте ни за договорки с ДПС - радвам се, че не откривате такива у Трифонов. Упреквахте ни за отношението ни към медиите - сега явно намирате отношението на лидерите на ИТН за възпитано и европейско. И още, и още…

Ще минат дни, седмици, месеци и Вие бавно и мъчително ще си дадете сметка, че сте се превърнали в слуги на това, от което най-много се страхувате. Побързайте с изводите, защото може да се окаже, че път назад вече няма" - написа Митов.

"Който и да бъде излъчен за министър-председател от ИТН, структурата на бъдещето управление ще бъде скрепена от задкулисна сделка, чиято цена тепърва предстои да бъде платена от всички българи. (...) Затова преговорите и разговорите между Трифонов, Манолова и Иванов могат да имат ролята единствено на слаб театър, който ще цели да скрие онези, които предстои да управляват неофициално. Предстоят ни трудни времена на безвремие, безпътица и нестабилност. Времена, в които тези, които взимат решенията няма да носят отговорност" - допълва Биков в свой пост.