Столичната община планира премахването на пазар "Подуяне" в район "Оборище", за да построи детска градина. Това гласи предложение на зам.-кмета Дончо Барбалов и общинските съветници Николай Стойнев и Георги Георгиев от ГЕРБ, което ще бъде разгледано от Столичния общински съвет в четвъртък.

Теренът е от близо 5000 кв. м. и в момента е част от актива на общинското дружество Пазари "Север" ЕАД. Според Барбалов сградният фонд е силно амортизиран, активният ден за търговците е събота, през останалите дни има слаба посещаемост от клиенти. От наличните 96 павилиона и маси, под наем се отдават едва 23 броя, или 24%. В бизнес плана на Пазари "Север" ЕАД за тази година не са предвидени инвестиции за обновяването му.

На терена и правния му статут вече е направен анализ и техническо проучване от районната администрация. Изводът е, че той е подходящ за изграждане на детска градина за 8 групи. Възможно е бъдещата сграда да се захранва с електроенергия от фотоволтаични панели, така че да се намалят бъдещите експлоатационни разходи, пише още в доклада на вносителите. 

Предложението е капиталът на Пазари "Север" ЕАД да се намали със стойността на въпросния имот, който да се предостави в собственост на Столичната община за проектиране и изграждане на нова детска градина.

Забележително е, че на 100 метра от пазар "Подуяне" е налице филиал на 191-ва детска градина. На по-малко от километър от пазара има още един филиал на ДГ 191, основната сграда на ДГ 191, ДГ 151 и филиал на ДГ 195.