Европейският съюз ще подпомогне най-бедните българи със 105 милиона евро до 2020 година. В края на миналата седмица Комисията е одобрила оперативната програма "Фонд за европейско подпомагане на най-бедните" за страната ни.

Българското правителство ще участва в програмата с 15 милиона евро от бюджета си за същия период. Дейността й включва основно раздаване на храна и дрехи, но и разширяване на достъпа до социални услуги и временен подслон за бездомните. Изпълнението на програмата започва още от тази зима.

Целта е да се помогне на властите да извадят от крайна бедност 260 000 българи до 2020 година, съобщи еврокомисарката по заетостта и социалните въпроси Мариане Тисен.

Право на подпомагане с европейските средства ще имат хората, живеещи на социални помощи, пенсионерите с най-ниски пенсии, имащите право на отоплителни помощи, тези с доходи под минималните, бездомните и пострадалите от природни бедствия.

Общият размер на Фонда за европейско подпомагане най-бедните за 28-те държави-членки на ЕС 3,8 милиарда евро от 2014 до 2020 година.