Телефонни обаждания и есемеси, видео разговори, чатове, имейли, социални мрежи. Комуникациите са неразделна част от живота ни и ги използваме всеки ден. Но това не винаги е било така. Начинът, по който общуваме, се е променил значително благодарение на подобрения в областта на технологиите. И ако за нас общуването на дълги разстояния става с натискане само на един бутон или тъч скрийн, за нашите далечни прадеди не е било толкова лесно. Еволюцията на комуникациите е преминала през няколко етапа, докато стигне до познатите ни смартфони и социални мрежи. 

Димни сигнали - те са най-старата форма на визуалната комуникация. Използвани са за първи път 200 г. пр.н.е., за изпращане на съобщения по протежение на Великата китайска стена. 150 г. пр.н.е., гръцкият историк Полибий разработва система от димни сигнали, които отговарят на букви от азбуката. Така започва изпращането на по-комплексни съобщения. 

Пощенски гълъби - Пренасянето на съобщения със специално обучени птици прави малка революция в изпращането на информация.За първи път съобщения по гълъб са изпратени през 12 век от в Кайро и Дамаск до днешен Ирак. По-късно гълъбите изиграват основна роля в комнуникациите по време на Първата и Втората световна война. Един от тях "GI Joe" дори е награден с медал за храброст от кмета на Лондон за спестяване на над 1000 британски войници през Втората световна война.

Телеграф - първото телеграфно съобщение е изпратено през 1844 г. от Самюъл Морз.През 1866 г. е завършена първата телеграфна линия у нас между Варна и Русе, минаваща през Шумен. Използването на телеграфа намалява с навлизането на нови средства за телекомуникации в края на 20 и началото на 21 век. В България БТК спира предлагането на услугата "Телеграма" на 1 февруари 2005 г.

Телефон - Изобретяването на телефона става възможно благодарение на усъвършенстването на електрическия телеграф. Често се спори кой е създателят на телефона, тъй като редица учени и изобретатели участват в този процес.Патенти в крайна сметка са дадени на Александър Греъм Бел и Томас Едисън. Телефонът, получил популярност като конструкция и масово приложение, е изобретен през 1876 г. от шотландския учен и изобретател Александър Греъм Бел, професор в Бостънския университет. Първите думи, предадени по телефона от Александър Бел, са до съседната стая, където се намирал помощникът му, Томас Уотсън.

Интернет- През 1989 година е осъществена интернет връзка през телефонни линии с помощта на модем. През 2000 година едва 30% от потребителите ползват dial-up internet, a през 2013 година те са под 1% в целия свят. Днес високоскоростният интернет е навсякъде, а звукът на "почукването" от модема е само спомен.

SMS -Първото текстово съобщение е изпратено през 1992 г. То гласяло "Весела Коледа" и е изпратено на изпълнителния директор на Vodafone. Сега над 860 милиарда есемеса се изпращат всяка година всяка година. 

Facebook - Социалната мрежа е създадена през 2004 г. от Марк Зукърбърг и първоначално е била предназначена за свързване на студенти от Харвард един с друг. Сега, тя се гордее с 1 230 000 000 потребители месечно (или 1/6-та от населението на света). 

Смартфон - За първия истински смартфон се смята iPhone, който Apple пускат на пазара през 2007 година. Първият телефон с операционна система обаче е известен като IBM Simon и е представен на 23 ноември 1992г. на изложението COMDEX. Характеристиките му включват 16МHz процесор и оперативна памет от 1МВ, като вграденият капацитет за съхранение на данни също е 1МВ. Моделът също така работи със специална модификация на популярната в миналото операционна система DOS.