След като руският президент Владимир Путин заяви, че със спирането на проекта "Южен поток" България ще губи по 400 млн. евро годишно, всички у нас обявиха тази сума за спекулативна и небазирана на съществуващ договор, а някои дадоха и свои изчисления. 

Дългогодишният шеф на "Булгаргаз" Димитър Гогов, сега изпълнителен директор на "Южен поток - България", обаче внесе яснота откъде идва Путиновата сметка. Гогов бе гост в предаването "120 минути" по бТВ.

"Има изработен финансов модел, съвместно с международния консултант "Портлант адвайзърс". В него има срок на откупуване на инвестициите за 10-11-12 години. Следователно трябва да има приходи. Подчертавам приходи, не печалба. В този финансов модел е записан приход от 448 млн. евро на година", обясни Гогов.

"Нищо не се губи, нещо не се осъществява", каза в заключение той.

По думите му има подготвен проект на договор за транзитиране на природен газ. "Още е в насипен вариант и трябва да бъде доработен. Той трябва да бъде предложен на всички, които искат да транзитират газ". 
 

Иначе приетите официално до момента документи са междуправителствено и акционерно споразумения, както и такива, уреждащи функциите на проектната компания. Има само договор със строителната компания, но той не е влязъл в сила, каза още шефът на "Южен поток - България". Сочената за свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски фирма "Водстрой" 98 не участва в строителството, категоричен бе Гогов.

Той отрече и да е имало нарушения при провеждането на търга, както смятат от Европейската комисия. Писма за намерения, в обявения кратък срок, са подали 6-7 компании. 4-5 други са заявили, че искат удължаване на срока, каза бившият шеф на "Булгаргаз".

По думите на Гогов до момента по проекта са изплащани само вещни права, сервитутни права и "това са пари, платени на хора, общини, консултанти". 

Накрая той призова управляващите да решат за бъдещето на проекта. Да си кажат: "Дайте да забравим кой крив, кой прав. Да се разберем имаме ли нужда от "Южен поток" и да изработим единна позиция".

"Аз съм пристрастен човек. Работя в "Южен поток" и съм убеден в каузата, че този газопровод е добро", каза на финала Гогов.