Редно е "Демократична България" да чуе имената на бъдещите министри, предложени от "Има такъв народ", преди те да бъдат обявени. Това заяви пред бТВ съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

"Хората са политики. Не може човек, който никога не се конфронтирал с този модел, никога не е взел нито една позиция за правосъдие, никога не се е изправял срещу безправието да го вземем и да го направим премиер. Получихме депутатски места, но не получихме особено доверие. Хората не са ни дали голям кредит, че да почнем да го харчим ей така", каза Иванов.

И допълни:

"Смущава ме, че не се разбира важността на характера на политическата биография на хората, които ще бъдат лансирани. Интересува ме да сме на една страница, да разбираме важността на фигурите. Не можем да си позволим да си слагаме който и да е по министерски постове".

Според Иванов нищо по-малко от успешните служебни министри няма да свърши работа.

"Да се ориентираме по тях. Хора с ясни биографии. Все пак могат да кажат "не", имат този храктер и са го проявили назад във времето. Не "дайте им шанс". Няма време за шансове. Не можем да си дадем гласовете за нещо, което не знаем какво е. Казвам партньорски - дайте първо да разменим някакви сериозни ангажименти", заяви Иванов.

Според него представата на "Имю такъв народ", че с 65 депутати ще имат правителство и че останалите просто трябва да гласуват "за" или "против" е несериозна.

"Аз казвам - дайте да си говорим сериозно. Искаме да дадем подкрепа, но не можем ей така", каза Иванов.

Той отрече да е отправял заплахи към "Има такъв народ", но призна, че усещането, че преговорите вървят добре е заблуждаващо.

"Имаше разговори, но те бяха разговори, а не преговори с поети взаимни ангажименти. Ще дойде един момент, в който ще трябва да гласуваме, Не можем просто ей така, защото сме говорили приятно с някого. Или просто някой е извадил и е казал министри", каза Иванов.

И допълни:

"Има нужда от управление, но не какво да е. Комептентно и решително да се справя с предизвикателства, най-голямото от които е корупцията. Всички останали политики зависят от това - да намалим корупцията в България"

Иванов повтори за пореден път, че ДПС и ГЕРБ трябва да бъдат държани настрана от властта. Според него ако това се случи тези две партии дори ще бъдат мотивирани да участват в мнозинство, което да промени Конституцията в часта за съдебната власт.

"Да разберат че повече не може така. Да се оттърват от Гешев. Почват да плащат непоносима цена за това, че го крепят", каза Иванов.