Българското правителство не е променяло позицията си по проекта "Южен поток". Ние го подкрепяме, но само ако се спазват европейските правила. Това каза от трибуната на Народното събрание премиерът Бойко Борисов. Той посочи и че утре в Брюксел ще заминат вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова, за да защитават българската позиция.

"Има само работен вариант на договор с "Южен поток". Той не е подписан с "Газпром", разкри Борисов. 

Според премиера част от условията в проектодовогора са неизгодни за Българския енергиен холдинг.

От парламентарната трибуна премиерът обяви, че твърденията за печалба от 400 млн. евро са спекулация.

Пак твърдя, че е добре "Южен поток" да мине през България, но приходите ще са по-малки от очакванията, уточни Борисов.

"Много се изговори какво ще загуби страната ни, ако проектът "Южен поток" не бъде реализиран. Експертите ми докладваха, че не е подписан дългосрочен газов договор. До момента няма завършен окончателен финансов модел на проекта", заяви премиерът.

Според подписаното на 15.11.2012 г.инвестиционно решение техническият капацитет на газопровода е 63 млрд. куб. м. Периодът за възвръщаемост е 15 г., а годишната норма за възвръщаемост е 8%. Впоследствие от руската страна е представен експортен проект, който не е подписан от Българския енергиен холдинг.

"От държавната компания отбелязват, че проектът поставя страната ни в неблагоприятно положение. Предвижда се нулева печалба до 25-тата година от реализацията на "Южен поток", а до 2023 г. БЕХ няма да получава дивиденти", каза Борисов.

По думите му според представения от руската страна проект няма как да бъде намерен външен инвеститор. Премиерът напомни, че още през 2011 г. Европейската комисия е предупредила България, че може да има проблеми с подписаното междуправителствено споразумение.

"Продължавам да стоя зад това, че е хубаво "Южен поток" да мине през България, но твърденията за евентуалните приходи от транзит, които ще влязат в страната ни, не отговарят на фактите. Приходите, които биха могли да постъпят, са по-скоро косвени - от данъци и такси. Така че оставам на позицията, че проектът трябва да бъде реализиран, но при спазване на европейските правила", каза още Бойко Борисов.