Лидерът на НПСД Корман Исмаилов настоява за промени в коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ). Исмаилов настоява в него да бъдат включен текстове, осъждащи всякаква форма на дискриминация и ксенофобия, но тези текстове да са изрично насочени към Патриотичния фронт (ПФ). Причината е, че фронтът настоява да има свои представители в изпълнителната власт, следователно според Исмаилов това трябва да бъде отразено под някаква форма и в коалиционното споразумение.

Днес лидерът на НПСД излезе с безпрецедентно остра декларация, насочена не само срещу фронта, но и срещу партньорите му в блока. Той обвини косвено съпредседателите на парламентраната група на РБ Радан Кънев и Найден Зеленогорски за това, че са изтъргували подркепата на ПФ за управлението срещу преместванвето на новините на турски език от БНТ 1 в БНТ 2. Исмаилов определи това като срамен за българската демократична общност процес и открита ксенофобска атака. В дъното й стояла една от най-ретроградните части на ДС.

Исмаилов визира представители на ПФ, които са осветлени от комсията по досиетата. Според Исмаилов ГЕРБ е оставила в ръцете на блока преговорите с ПФ.

Лидерът на НПСД обаче подчерта, че засега нямал намерение да напуска редиците на реформаторите. Въпреки, че осъди ПФ Корман Исмаилов отказа да направи това и по отношение на изказването на зам.председателя на ДСБ и здравен министър Петър Москов по отношение на ромите заради нападенията над лекари. Според него било грешка, че Москов е споменал конкретно ромските махали, а трябвало да каже само в определени райони.