Москва се е отказала от идеята за независимост на Югоизточна Украйна и се опитва да я "набута" обратно под контрола на Киев при условия за някаква автономия.

Това твърди в. "Независимая газета", като цитира три независими един от друг източника - в администрацията на президента Владимир Путин, в правителството на Дмитрий Медведев и в самообявилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Новото начинание се извършвало под личното ръководство на Владислав Сурков - помощник на Путин, автор на руската концепция за "суверенната демокрация", с която Кремъл окончателно даде да се разбере, че няма намерение да следва западноевропейския политически модел.

Друга важна фигура в новите планове на Москва бил Игор Удовиченко - зам.-шеф на президентската администрация по социално-икономическото сътрудничество със страните от ОНД, Абхазия и Южна Осетия. Той бил назначен наскоро на поста си, като предшественикът му Константин Рапопорт бил уволнен по настояване на самият Сурков. Президентският съветник стоял също така зад отстраняването от ръководствата на сепаратистките региони на командирите Игор Гиркин-Стрелков, Игор Безлер-Бесния и Николай Козицин.

"Новая газета" обаче не съобщава причини за внезапния обрат в поведението на Кремъл.

Сепаратистките лидери в Донецк и Луганск споменаха неведнъж за Новорусия, включително в интервюта за Клуб Z. Така те наричат района, в който се намират непризнатите от никого ДНР и ЛНР. Сепаратистите твърдят, че засега не става дума за обединение на Новорусия с Русия, но че тези райони със сигурност никога повече няма да бъдат част от Украйна.