Лидерът на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев призова левите в Европа за кампания "от врата на врата", с която да разяснят на хората как социалистите ще доведат промяната в Европейския съюз (ЕС). "Да седнем на една маса с европейците, да седнем в обществените клубове из цяла Европа, за да може в крайна сметка да чуем най-накрая ние в Брюксел притесненията, които хората на тези места имат", каза той в речта си на предизборен конгрес на ПЕС в Рим, съобщи прессецнтърът на БСП. На форума са  представени 36 партии и организации от Европа.

ПЕС обещава да замени рестриктивната политика в Европа със социална, ако спечели евроизборите през май. Безработицата е най-важният проблем, който социалистите се канят да решат, ако спечелят изборите.

 Лидерът на ПЕС очертал две опасности - консерватори и националисти. "Изправени сме пред тези две различни реалности – изходът от доминацията на консерваторите и фалшивата алтернатива, която предлагат националистите ", казал още Станишев. Според него кредото на националистите, че Европа е източник на националните проблеми на страните-членки, е връщане назад.

Той е подарил мартеници на всички делегати и обяснил, че в България те са символ на надеждата. "И ние трябва да върнем надеждата у хората", призовал лидерът на европейските и българските социалисти. Обещал и да участва в кампаниите на всички страни в съюза.

В събота конгреса на ПЕС се очаква да избере председателя на Европейския парламент Мартин Шулц за кандидат за председател на Европейската комисия след изборите. Левите ще утвърдят и манифест с 10 цели.

"Истински вярвам, че Мартин е най-добрият кандидат, който може да поведе Европа към промяната. Мартин, ти си кандидатът на народа", казал вѝ речта си пред делегатите Станишев.