Лидерът на ДПС Лютви Местан яростно разкритикува четирипартийната управляваща коалиция от парламентарната трибуна. За разлика от останалите политически изказвания в началото на заседанието на Народното събрание, които се фокусираха върху темата "Южен поток", Местан говори за "ксенофобските договорки" между Реформаторския блок и Патриотичния фронт новините на турски език да бъдат свалени от програмата на БНТ 1.

Не са прави тези, които наричат четирипартийната коалиция невъзможна. Напротив, хармонични сте. Лика-прилика сте си всички, каза лидерът на ДПС.

Според Местан в петък четвъртата и петата политическа сила в парламента са се договорили властта да оцелее с цената на компромис с основните принципи на демокрацията.

Съгласихте се един зам.-министър и един областен управител да бъдат поставени под пряк ксенофобски надзор. Изборът е ваш, но дали избирателите ще приемат ли подобно унижение, попита Местан.

Освен това той се възмути и от договореното сваляне на новините на турски език от програмата на БНТ1.

Това вече не е Европа. Това е мракобесие, балканско мракобесие, каза Местан.

Според него отговорността за едно такова действие не е само на Реформаторите и Патриотите, но и на най-голямата партия от управляващото мнозинство - ГЕРБ.

Какво стана със свободата на словото? Как така партии се месят в програмната политика на независима обществена медия? Къде  е СЕМ - спи или не чува?, каза още лидерът на ДПС.

Без да спомене изрично здравния министър Петър Москов Местан разкритикува и неговата позиция срещу циганската престъпност.

Не може да се слага дамга на един цял етнос. Виждаме явен пример на ксенофобско мислене. Явно то е факт не само в Патриотичния фронт, добави той.

Все пак лидерът на ДПС похвали премиера Бойко Борисов за това, че е удържал на натиска срещу зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Сега обаче трябвало да устои и на натиска да бъдат свалени новините на турски език.

Местан обаче обвини управляващите в двуличие:

За Слави Бинев не сте съгласни да бъде председател на парламентарната комисия по култура и медии, но приехте с охота неговия глас, за да станете министри, каза още лидерът на ДПС