През личния профил на човека, задълбочена работа със съпругата му и през още куп подробности около навиците и психическото му състояние напоследък - това са стъпките, по които ще работят разследващите на изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.

„Ако говорим сериозно, службите, в които е бил напоследък - и ДАНС, и БОРКОР, както и цялата му кариера, са повече номенклатура. Сертов никога не е бил някакво „екшън“ ченге, за да смятаме, че сме в някаква суперзаплетена ситуация“, каза пред Клуб Z експерт по сигурността с международен опит, който заемаше няколко ръководни позиции в службите у нас.

Според нашия източник неслучайно полицията по цял свят, когато бъде обявен човек за изчезнал, изчаква един „санитарен“ период от две по 24 часа – две денонощия. Тогава на някой обиден може да му мине, както се казва, и да се появи. Случаят обаче не е такъв, защото вече са минали повече.

„Образно казано – за паника на този етап е рано, но ако е давал и най-малки признаци на лабилност или суицидни настроения, е късно“, поясни ситуацията експертът.

Рано е заради ограничената информация за психическите и физическите му състояния напоследък – затова трябва специалисти да са работили много задълбочено със съпругата и близките от петък досега, смята нашият източник.

Все пак помолен да степенува „лошите“ версии, той изтъкна самоубийството като №1. Сертов дава вид на чешит и това е безспорно. Другото притеснително в случая е, че мотото на самоубийците е „Оттеглям се“, а в случая говорим за човек, който от една година е без работа, не е "в голямата игра".

„Притеснителното в случая е широко разпространеният синдром на разминаване между претенциите и настоящето при оттеглили се пенсионирани експолицаи, важни хора в армията и т.н.“, каза нашият човек. Особено човек, който още от социалистическо време е бил част от номенклатурата, се чувства недооценен.

Според него нашироко споменаваната подробност, че е оставил и двата си телефона, може да означава много, а може и нищо да не означава. Именно това трябва да знаят и да кажат най-близките му.

Характерно за суицидния период е, че е твърде кратък, но „самонавиването“ - подготовката преди това трае много време. „На практика самоубийството оставя следи - винаги има признаци, и то продължително време – просто трябва да има кой да ги разчете“, каза анализаторът. Затова той още веднъж наблегна, че е много важно как МВР в момента ще работи със съпругата му.

Тук е мястото и на проблема дали Сертов е носил оръжието си - нещо също силно специфично при различните бивши служители на системата за сигурност. Иначе световната статистика говори, че от 800 000 самоубийства годишно (за 2012 г.) огнестрелното оръжие е на първо място като предпочитано средство. 

Като втора версия, но по-скоро в сферата на световната конспирация, той определи - „въпрос на честта“. Тук може да говорим за явната принадлежност на Сертов към масоните. Според човека, който го познава лично, у нас самото масонство е по-скоро на бутафорно отколкото на кой знае колко мистично ниво. Слабо вероятно е посещенията на някоя ложа, където повечето хора ходят да се покажат пред други известни хора, или просто да се имат за значими, да донесе беди. Затова източникът ни определи "конспиртивната теория“ като екзотична. При масонството обаче лайтмотивът е „Аз съм“, което също не изключва всякакви варианти от един натъжен и разочарован човек.

Нашият източник наблегна на факта, че жената на Сертов е подала сигнала в толкова кратко време веднага след изчезването в петък следобед – обикновено при възрастен човек първите версии са поне едно денонощие да се търси по вили, планини, с приятели и пр.

Още по-невероятна му се струва и версия 3 – отвличане срещу откуп. Това – на фона на развитието на борбата срещу откупите у нас и продължаващите дела срещу групата на „Наглите“.

Като четвърта версия той най-общо определи вариант „Русия“.

„В момента имаме държава с имперски амбиции, чиито интереси у нас са силно накърнени – всичко, което стана с КТБ, „Южен поток“ и т.н., предполага голяма степен на изнервеност. А да не забравяме, че способите, с които действа руската мафия, все още са някъде в 1970-те, 1980-те години. Ако на позициите, на които е бил, Сертов е изпаднал в някакви уговорки, зависимости – парични или други, с руснаци, може за съжаление никога да не го намерят.“

Защото, когато си бил голям фактор като бившия шеф на ДАНС, една година извън системата е и много, но и не чак толкова много време, каза ни анализаторът.

Според него, ако до ден-два Сертов не се появи, нещата не са добри.