Докато ВСС ще прави поредната проверка на системата за случайното разпределение на дела, правосъдният министър Христо Иванов е решил направо да я смени с нова. Иванов щял да търси подкрепата на колегите си в Министерския съвет да се пусне обществена поръчка за изработка на нов софтуер, научи Клуб Z от хора от екипа на Иванов. 

Както Клуб Z писа втора проверка на използваната в момента система Law Choice, резултатите от от която излязоха преди седмица, показа, че разпределението на делата може да бъде манипулирано и от дете. Такъв бе основният извод и на първата проверка отпреди няколко години. 

След обявяването на резултатите миналата седмица основателно се появиха и въпроси около мнимия токов удар при разпределянето на делото за КТБ и объркването в системата, който той уж внесе. А около разкритието на френския посланик Ксавие Ла Пер дьо Кабан за кражбата на френска фирма, стана ясно, че на системата са й трябвали два часа, за да разпредели казуса на съдийката от СГС Румяна Ченалова. 

Днес ВСС взе решение да направи проверка на актуализираната версия на Law Choice, която се планира да се въведе от началото на следващата година в почти всички съдилища. Поредната. Христо Иванов обаче не виждал никакъв смисъл от това. Според министъра системата трябвало да бъде генерално сменена и изработена от независими експерти и щял да постави въпроса пред колегите си министри за съдействие.