СИМОНА РУСЕВА

Доскорошният президент на Банката на Ватикана Анджело Калоя (75 г.) е злоупотребил с 60 милиона евро, сумата са прибрали той и двама негови приближени.

Че банката към Светия престол върти нечисти сделки, се говореше отдавна. За пръв път обаче подобен скандал излиза наяве по изричното разпореждане на папа Франциск.

Анджело Калоя дълги години беше приеман като смирен католик и християндемократ със заслуги. Той е бил кмет на родната си община Кастано Примо, издигнал се до уважаван професор по икономика и ректор на Католическия университет на Светото сърце в Милано.

Върхът на кариерата му е между 1989 и 2009 г. като президент на Института за религиозни дела (IOR), както официално се нарича банката на Ватикана.

С идването му начело на IOR Анджело (в превод "ангел") всички са сигурни, че той е човекът, който е в състояние да въведе нов стил, да сложи край на скандалите покрай нечистите финансови операции и Банката на Ватикана ще се наложи като образцова финансова институция. Години наред се носеше славата на Анджело Калоя като безупречен банкер.

Сега тя помръкна невъзвратно. Президентът е следствен, признаха днес от Ватикана.

Той е заподозрян в престъпна дейност за периода 2001–2008 г. – злоупотреба с 60 милиона евро. В заверата са участвали тогавашният генерален директор на IOR (вторият човек в банката след президента – б.а.) Лельо Скалети и виден адвокат от Рим, чието име засега не се съобщава.

През визирания период  са били продадени 26 недвижими имота, собственост на Банката на Ватикана. Голяма част от продажната цена е била отклонена.

Тъмният гешефт е бил осъществяван по два начина.

Първи трик

Недвижимите имоти са били продавани на изгодни цени на фирми пощенски кутии в данъчни оазиси. Същите фирми са били собственост на триото – президент, генерален дректор и адвокат. След това тримата препродават имотите, но вече на реални пазарни цени. В Банката на Ватикана постъпват само сумите от първите продажби на занижени цени. Ясно е разликата в кои джобове е потъвала.

Втори трик

Сгради в най-скъпите квартали на Рим и Милано, собстевност на банката, с които тя иска да се раздели, се продават на подставени фирми на възможно най-ниски цени. Въпросните фирми, оглавявани от приятели на триото, препродават имотите – предимно луксозни апартаменти и къщи, на редовни пазарни цени. Разликата в сумите се поделя между съответната фирма продавач и вече известното трио.

Папа Франциск е поверил случая на главния прокурор на Ватикана, който пък работи в тясно сътрудничество с италианските власти. Независими одитори са оценили щетите на 60 милиона евро. До този момент обаче са били издирени само 17 милиона евро, дремещи по банкови сметки на престъпниците. Следстевните органи вече били по следите и на останалите милиони, следата водела към Карибите.

Истинската сензация е, че всичко това за пръв път става публично достояние. Ватиканът не допускаше изтичането на информация по вътрешни скандали. Поне така беше до избирането на новия папа – аржентинеца Франциск.

Твърди се, че и предшественикът му - германецът Бенедикт XVI, е полагал големи усилия да се хвърли светлина върху тъмните сделки на Банката на Ватикана, но всеки негов опит се е провалял. Той е бил пракалено слаб, а противниците – изключително влиятелни. Те са правили опити да се опълчат и на Франциск. Той обаче се врече, че ще затвори Банката на Ватикана, ако там не се възцарят моралът и прозрачността.

Франциск не се поддал и на натиска на редица влиятелни кардинали и лично разпоредил да се извърши независим одит на IOR. Така се е стигнало до разкриване на престъпленията на Анджело Калоя и съзаклятниците му. 

Нещо повече – Франциск разпорежда на прокуратурата към Ватикана да започне следствие, твърдят осведомени.

Според тях одиторите са се натъкнали и на още злоупотреби за милиони евро, но засега подробности не се съобщават. Но, да е жив и здрав папа Франциск, и това ще стане.