Тези от най-мъничката партия са предатели. Това обяви зам.председателят на ИТН Тошко Йорданов пред БНТ. Той подчерта, че представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме" са "лъжци", които "плямпаха през цялото време и когато се стигна до гласуване на правителството", предадоха протеста.

"Те плямпаха през цялото време, че искат смяната на Гешев, дълбока съдебна реформа, преизчисляване на пенсиите и когато се стигна до момента, че тези неща могат да бъдат свършени от едно правителство на най-голямата политическа сила в парламента, те предадоха и протеста, и хората, които са гласували за тях", обясни Йорданов.

По думите му от ИБГНИ използвали вчерашното интервю на Петър Илиев само за повод да гласува против правителството. А всъщност просто търсили министерски кресла.

"Ако не беше Петър Илиев, щеше да е Пламен Николов. Ако не беше Пламен Николов, щеше да е Дядо Мраз".

Йорданов посочи, че ИТН няма да подкрепи друго правителство.

"Ако кабинетът не бъде подкрепен, трябва да се отиде на избори. Нагледали сме се на хиляди неща, много от тези хора са правили несъвместими коалиции в миналото. Там "срамът" е термин от речник".

След това отбеляза все пак за наличието на друга хипотеза.

"Без нас ще имат уникалната възможност да се съберат с ГЕРБ и ДПС. И без това са работили заедно".

Той заяви, че "големият враг" е ГЕРБ и очерта "емблематичен пример" от историята.

"По време на Втората световна война идеологически противници се обединяват срещу по-големия враг - Нацистка Германия", заяви той. "След като се разправиш с големия враг, тогава щеше да е логично да си мерим идеологиите".

Йорданов отправи директни обиди срещу Татяна Дончева, която от петък насам не пести критики по адрес на ИТН.

"Татяна Дончева е патологичен лъжец на моменти. След мен ще наръси купчина лъжи, опаковани с красиви думи".

След това той очерта разлика между ГЕРБ и ДПС, от една страна, и "Изправи се БГ! Ние идваме".

"ГЕРБ и ДПС са ясни - те са противници. "Изправи се БГ! Ние идваме" ни заби нож в гърба, то е доста по-кофти от сблъскването с противник", заяви Йорданов и допълни. "Един противник може и да заслужава уважение, но предател - не".

Йорданов определи съмненията за обвързаности между ИТН и ДПС за "пълни тъпотии" и посочи, че при подобен съюз правителство е можело да бъде сформирано още при 45-ия парламент.

"Това са глупости на Мая Манолова. (...) Има два варианта - или не е в ред, или е взела пари".

Останалата част от интервюто бе посветена на обвиненията срещу Петър Илиев - предимно за близките му връзки с Барбадос и обвиненията в плагиатство.

"Каква обвързаност може да има човек с Барбадос? Позицията няма юридическа и дипломатическа стойност. Не развива бизнес, няма фирми".

След това се похвали, че е организирал първия сезон на "Сървайвър" в Доминикана и подчерта, че с удоволствие би станал почетен консул на карибската страна.

Йорданов коментира твърденията на Наталия Киселова, потвърдени от справките на фейсбук страницата "Правна лудост", че има подозрително много прилики в дисертацията на преподавателката по Конституционно право от Софийския университет и книгата от 2015 г. на нейния колега, понастоящем предложен от ИТН за вътрешен министър и вицепремиер.

"Ако дамата е била толкова обидена - защо не го е осъдила? Те са в един факултет. Шест години е мълчала".

Той подчерта, че моралът струва повече от 300 лв. (Киселова спомена по-рано, че това е била една от причините да се откаже да си потърси правата в съда).

"Дела се водят и за 1 стотинка. Когато някой 6 години се е назландисвал, проблемът не е в авторските права. (...) Това сме го преживяли последните 28 години, ние бяхме извън телевизионния мейнстрийм. Бяхме затворена група и огромна част от телевизионни продуценти ни говориха всякакви глупости. Петър Илиев е нещо подобно за жълтодесните павета". 

След това Йорданов обсипа с хвалби академичните и професионални успехи на Петър Илиев, изрично посочи спечелените дела по конституционни въпроси, "нещо, които някои адвокатчета не са и сънували".

В остатъка от интервюто депутатът критикува някои назначения в служебното министерство, но на въпрос какви са отношенията на ИТН с президента Румен Радев отговори твърдо.

"С президента нямаме конфликт и не виждам на каква база да имаме".

Той отказа да коментира дали ИТН ще издигне собствен кандидат за президентските избори.