ГЕРБ връща старата структура на Сметната палата с председател и двама заместници, след като през март т.г. управляващата тогава коалиция БСП и ДПС  промени закона с деветчленна колегия от комисари, която управлява одитния орган.

Сега група депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова внесоха нов проектозакон за връщане на старата структура на проверяващия орган, съобщава "Медиапул". 

Предвижда се председателят и двамата му заместници да се избират от Народното събрание. Те ще имат 7-годишен мандат. Председателят няма да има право на втори мандат, докато за замовете му няма ограничения, предвиждат промените. 

Изискванията към председателя и неговите заместници са да имат поне 15 години стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството, както и да не са участвали в изпълнителната власт през последните три години, предхождащи избора.

Засилване на контролните правомощия на институцията, възстановяването на професионалните принципи и ясната отговорност на одитния процес са мотивите за промяна в Закона за Сметната палата, пише още агенцията. 

"При сега действащия модел взимането на крайните решения (приемане на одитния доклад) от многобройна деветчленна колегия, на практика игнорира другите нива на контрол в одитния процес, установени с Наръчника за одитната дейност и приетите вътрешни актове на Сметната палата", е записано в мотивите на вносителите.

Те подчертават още, че поддържането на новата структура на управление ще бъде по-евтино за данъкоплатците, защото ще бъдат редуцирани разходите за персонални коли и шофьори, както и за администрация.

Решенията на Сметната палата ще бъдат взимани с единодушие, предлагат още депутатите от ГЕРБ.

Функциите на институцията остават същите – одит на държавния бюджет, общините и другите държавни институции, както и на държавните предприятия и търговски дружества и т.н. Възстановява се текущият контрол върху периодичните финансови отчети, в резултат на който ръководителите на бюджетните организации ще могат своевременно да отстранят неправилни практики при водене на счетоводна отчетност.