Едно от големите безумия на последните години - изискването за т.нар. паспортизация на сгради, построени преди 2006 г., отпада. Това съобщи днес в своя фейсбук профил депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров, който от месеци се бори с идеята. 

По думите на Димитров, регионалната мининистърка Виолета Комитова вече е подписала промените в т.нар. Наредба №5 и така паспортизацията остава единствено за обществените сгради и за такива, при които ще се прави някакво конструктивно измненение. 

Тъй като всеки жилищен блок и живеещите в него щяха сами да плащат за паспортизацията, то изчисленията на Димтиров показваха, че общо в страната ще бъдат хвърлени около 3 млрд. лв. на халос. Димитров дори наричаше идеята "квази данък".

Припомняме, че задължението за паспортизация влезе през 2006 г., а последната власт на ГЕРБ форсира опитите за въвеждането на книжата за по-старите сгради, като срокът бе общо отлаган четири пъти. Идеята зад паспортизацията е да се създаде база данни, която да подпомогне планиране на управлението и поддържането на жилищните сгради. 

Експертите обаче бяха категорични, че по-старите сгради ще имат нужда от такива документи единствено, ако ще се прави голямо изменение в сградата.