Талибаните в Афганистан обявиха тази вечер, че контролират 11 от 15-те района на афганистанската столица Кабул, предаде ТАСС, цитирана от БТА. В наши ръце е 73 на сто от територията на града, заявиха те.

"Бойните подразделения на Ислямското емирство надеждно поддържа сигурността в Кабул", написа в Туитър говорителят на движението Забиула Муджахид.

Това е името на новият им режим, който се създаде за малко над три месеца - офанзивата на ислямистите започна на 1 май, и през това време талибаните бързо завладяха страната. Месец преди официалното пълно изтегляне на американските войници от страната.

Изпълняващият длъжността вътрешен министър на Афганистан Абдул Сатар Мирзакавал увери сънародниците си, че е договорено да има мирно предаване на властта. Талибански представител обаче заяви през Ройтерс, че няма да има преходно правителство.

По-рано днес се появиха съобщения, че талибаните са заели вече и президентският дворец, но това не бе потвърдено - докато "Ал Джазира" не пусна кадри от там вечерта. Президентът Ашраф Гани се намира в Оман, където е пристигнал от Таджикистан. Това твърди в Туитър телевизионният канал "Кабул нюз". В социалните мрежи той беше заклеймен като "предател", съобщи Ройтерс.

Заедно с Гани Кабул напуснали съпругата му Рула Гани и още двама души. Те първо излетели за Таджикистан, а оттам - за Оман.

Вестник "Ню Йорк таймс" обаче пише, че Гани, жена му и двама негови близки сътрудници, са заминали за Узбекистан. Изданието се позовава на член на афганистанската делегация в Доха, Катар, участвал във водените там от миналата година мирни преговори.

По-късно Гани обясни във Фейсбук, че е напуснал страната, за да избегне кръвопролития и сблъсъци с талибаните, които биха застрашили милиони жители на Кабул, предаде Ройтерс. Но не каза къде е.

В Кабул се чуват взривове.

Джонсън: Не трябва да се признава талибанското правителство

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че никой не бива да признава талибаните за правителство на Афганистан и добави, че е ясно, че много скоро в страната ще има нова администрация, предаде Ройтерс. Не искаме никой да признава талибаните на двустранна основа, каза той в интервю и призова Запада да работи заедно в Афганистан чрез механизми като ООН и НАТО.

"Искаме, доколкото е възможно, да има единна позиция на тези, които мислят по подобен начин, за да направим всичко възможно, Афганистан да не се превърне пак в развъдник на терористи", каза Джонсън.

Меркел: Трябва финансова подкрепа за релокацията на афганци

Германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че трябва да се подсигури релокацията не само на всички германци, но и на всички афганци, работели с германската армия. Тя бе оттеглена заедно с американската през юни. 

"Никой не трябва да бъде спрян да вземе полет, просто защото не може да си го позволи. Важно е да дадем на тези, които ни помогнаха толкова много, път навън", заяви Меркел.

Нужни са прагматични решения. Хиляди афганци са подкрепяли германците като преводачи, секретари и др., и се страхуват от талибанските власти.

ЕС: Ще защитим нашите служители

Европейският съюз заяви, че навлизането на талибаните в Кабул е направило още по-наложителна необходимостта да бъдат защитени от възможни репресии афганистанските служители на Брюксел, които блокът се опитва да отведе на безопасно място, предаде Франс прес.

"Ситуацията налага много бързи действия, гледаме много сериозно на този въпрос и продължаваме да работим съвместно със страните членки на ЕС за намирането на бързи решения за тях (афганистанските служители) и тяхната сигурност. Поддържаме тесен контакт със страните членки, за да намерим възможно най-много възможности за преместването на сигурно място на нашите местни служители и зависещите от тях лица", заяви говорител на ЕС.

"Разбираме, че се водят преговори за предаване на властта и ще реагираме в зависимост от резултатите им", добави говорител на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Той подчерта, че трябва да се избегнат кланетата и жертвите.

Белият дом: Направихме грешна сметка

Бързият разгром на Афганистанската национална армия и правителство е било изненада за правителството на Байдън, признаха от администрацията на президента на САЩ.

Преди месец те предполагаха, че ще отнеме месеци, преди да падне властта в Кабул.

"Факт е, че бяхме видяли, че подобна сила не може да защити държавата", признава държавния секретар Антъни Блинкън пред СиЕнЕн. "И това стана по-бързо, отколкото предполагахме."

Самият Байдън не е коментирал все още, но вчера в свое изявление подчерта, че е наследил лоша сделка от Тръмп, и че войната продължава твърде дълго - досега най-дългия военен конфликт в историята на САЩ - почти 20 години.

САЩ са готови да приемат поне 60 000 бежанци от Афганистан - толкова имат потенциала за специална виза, но според Международната организация по миграцията страната напускат по 30 000 души седмично.

Русия не да признава новия режим

Русия няма да бърза да признава режима на талибаните в Афганистан, каза днес за ТАСС специалният представител на руския президент за Афганистан Замир Кабулов.

"Ако става дума за признаване, заникъде не бързаме. Ще видим как ще се държи режимът", каза той.

Кабулов, който е ръководител на отдел в руското външно министерство, изрази надежда, дори увереност, че между Москва и новото ръководство на Афганистан ще се установят приятелски отношения. Ще се опрем на постигнатото през последните години, добави дипломатът и съобщи, че утре ще проведе телефонен разговор с талибаните.