Специализираната прокуратура обяви, че е образувала разследване за пране на пари срещу депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Обвинението се сезира по проверката на антикорупционната комисия по съмнението, че народният представител може да е извършил престъпление при търговията с акции на консултирана от него компания. 

'"Във връзка с Ваше запитване дали в Специализираната прокуратура е постъпила проверка от КПКОНПИ, касаеща евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари от страна на народен представител с инициали Л. И. - Ви уведомявам, че преписката е получена в СП, разпределена е на случаен принцип и наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК", обясняват днес от прокуратурата на запитване на вестник "СЕГА".

Първоначално информацията за съмнителната сделка дойде от материал на "Свободна Европа". В него се казва, че депутатът е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той получава акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба.

Става дума за около 1,6 млн. долара. Компанията, която е съветвал се казва Enzolytics. По признанието на самия Иванов, през 2018 г. той приема да съветва фирмата, като възнаграждението му е получаването на 20 млн. акции на компанията на фиксирана цена от 0,0001 долара за акция. Той обаче нямало как да ги изтъргува веднага на борсата. 

"През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари", уточни Иванов тогава пред СЕ, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година.

Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, обаче още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

Иванов твърди, че е отчел печалбата в края на 44-тото НС, както и при началото на 45-тото НС. Все още обаче деклрациите му пред КПКОНПИ не са видими за обществото. 

Иванов: Това е атака срещу ГЕРБ

Малко по-късно реакция дойде и от самия Иванов, който говори пред БТА. Той обяви, че това било атака срещу ГЕРБ и обеща, че няма сам да се откаже от депутатския си имунитет. 

Не е ясно защо Иванов смята, че това е атака към партията му, при положение, че разследването е образувано след изпратена информация от КПКОНПИ, контролирана от Сотир Цацаров. 

Самият Иванов е дългогодишен депутат от ГЕРБ и минава за един от близките до Бойко Борисов.