Руски сенатори допускат въоръжено нахлуване в Крим, предаде РИА Новости.

Това сподели днес Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. Тя отбеляза, че в Сената е обсъждана възможността за въвеждането на ограничен контингент руски войски на украинския полуостров за гарантиране на сигурността на руския черноморски флот и намиращите се там руски граждани. "Разбира се, решението зависи от нашия президент", добави Матвиенко.

понятието "ограничен контингент" доби популярност през 80-те г. на ХХ век. Така тогавашният съветски лидер Леонид Брежнев нарече войниците, които прати в Афганистан.

По-рано днес депутати от Думата - долната камара на парламента, приеха обръщение към президента Владимир Путин. Те го призоваха да предприеме мерки за стабилизиране на ситуацията в Крим и да използва всички възможности, за защита на местното население от произдвола и насилието.

В момента центърът на кримската столица Симферопол е завзет от въоръжени военни. Късно вчера на полуострова пристигнаха 2000 руски военни. Летищата са затворени поне до тази вечер.