Четвърти ден служителите на МВР издирват Петко Сертов, но безуспешно, каза вътрешният министър Веселин Вучков днес. Той допълни, че във връзка с мистерията с ексшефа на ДАНС интензивно се използват всички способи на оперативната дейност. 

„За съжаление, все още не са открили Петко Сертов. Вероятно утре сутринта ще дадем малко повече информация по случая. Категорично заявявам, че няма данни за упражнено насилствено действие върху Сертов, въпреки че в медиите се изнася подобна информация“, обясни Вучков. 

Той коментира и друга наболяла тема - зачестилите нападения над екипи на "Спешна помощ", основно в ромските махали.

"Всяка линейка да бъде придружавана от патрулка, това просто няма как да стане. По няколко причини – първо, че ние не можем да осъществяваме мащабна охранителна дейност на всички държавни служители в Република България, защото след това ще трябва да охраняваме данъчни, горски стражари и т.н."

Вучков подчерта, че има очевиден проблем с нападенията над лекари, които оказват спешна медицинска помощ, но вътрешното ведомство е децентрализирало решаването на проблема. Предстои по областните дирекции да се направят срещи между полицията и "Спешна помощ" и да се реши кога и в кои квартали да се оказва такова съдействие. "То и до сега е оказвано, но очевидно в няколко района на страната трябва да стане по-интензивно", подчерта министърът.

"Но още нещо искам да кажа - в МВР не се събират данни за етническия произход на лицата, които са предполагаеми извършители на престъпления. Това е категорично, проверих го вчера и тази сутрин – такава информация ние не събираме и не сме предоставяли,  включително и на здравното министерство", поясни Веселин Вучков.