Служебното правителство не преговаря за закупуванe на нови изтребители F-16 и няма право да го прави. Това каза пред парламента военният министър Георги Панайотов.

Той допълни, че България не се е ангажирала със закупуване на нови 8 самолета. Панайотов припомни, че основният замисъл на целия проект е да се придобият 16 самолета от един тип и една конфигурация, като бъдат закупени на два пъти по 8 самолета.

"В началото на 2019 г. България подписа 4 договра за закупуване на 8 самолета F-16. Спазвайки сроковете министерството на отбраната продължва подготовката по реализацията на втория етап от проекта", каза Панайотов.

И изтъкна, че новите F-16 няма да бъдат плащани авансово.

"Не водим преговори, нито имаме право да го правим. Само сме изпратили писмо за още информация, за да може парламентът да реши или да не реши България да купи още изтребители. Кога, как и на каква цена да стане това е решение на Народното събрание", каза Панайотов.

И припомни, че разходите за новите самолети са одобрени от два парламента. Проектът е един от приоритетните за модернизацията на въоръжените сили.

Според Панайотов, за да охранява въздушното си пространство, на страната е нужна една ескадрила от 14-16 самолета. И сравни придобиването на само 8 самолета с "половин кон".

Депутатите водиха повече от час дебати по изпълнението на Програма за развитие на отбранителните способности до 2020 година, както и по съдържанието на същата програма с хоризонт 2032 година.

Парламентът възложи в срок от два месеца Министерският съвет да подготви оценка с изводи и препоръки за изпълнението на програма 2020 с предложения за преодоляване на идентифицираните проблеми. Народните представители не приеха искането на Шаламанов правителството да изготви и предложи и актуализирана програма за развитие на отбранителните способности до 2032 година. с инвестиционен план програма за първите пет години по способности, проекти, финансиране, управление и индустриални намерения.

По време на дискусията беше посочено, че докато през 2000 г. България е отделяла 2.89% от БВП за отбрана, през тази делът е трябвало да бъде 1.64%, но дори и той няма да бъде изпълнен.