Президентът на Русия Владимир Путин и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили по телефона ситуацията в Афганистан и са се договорили да засилят двустранните координирани действия по въпроси, свързани с тази страна, съобщи Кремъл в днешно изявление, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двамата президенти са изтъкнали, че борбата с тероризма е приоритет, както и усилията за справяне с наркотрафика, съобщи още Кремъл.

Путин и Ердоган са отбелязали също, че е важно да се гарантират стабилността и гражданският мир в Афганистан и стриктното съблюдаване на реда и законността, съобщи ТАСС.

Турция може да продължи да осигурява и в бъдеще сигурността на летището в Кабул, ако се създадат благоприятни условия. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в разговор по телефона с руския си колега Владимир Путин, съобщи турското президентство.

В съобщението, цитирано от турската частна телевизия НТВ, се посочва още, че по думите на Ердоган продължаването на тази отговорност от страна на Турция ще допринесе за премахване на безпокойствата на всички страни, преди всичко на международната общност и на афганистанския народ.

Турският президент е посочил, че Анкара желае мек преход в Афганистан и е подчертал колко важно е талибаните да не повтарят грешките от миналото, да действат с подход, който да прегърне всички етнически групи, и да изпълнят на дело дадените обещания.

Тема на обсъждане в телефонния разговор между двамата лидери са били и стъпки, които да спомогнат за задълбочаването на двустранните отношения, съобщи още Дирекцията по комуникациите на турското президентство. В този контекст е било откроено значението на сътрудничеството в енергийния сектор.

Ердоган е изразил очакване за засилване на притока на газ по газопровода "Турски поток", един от символите на енергийното сътрудничество между Анкара и Москва.