Противно на очакванията, заглавието на тази новина всъщност вещае добро за всички фенове на групата.

Фронтменът на легендарната пънк банда Джон Лайдън загуби битката да налага "вето" за музикалните права върху песните на Sex Pistols.

Както и Клуб Z писа, тя се водеше във връзка с предстоящия мини-сериал за британските пънкари. Биографичната лента Pistol е по мемоарите на китариста на групата Стив Джоунс - Lonely Boy: Tales From A Sex Pistol. Тя е връчена на възможно най-правилния жив човек на планетата за тази цел – Дани Бойл, отбелязва сайтът zrockradio.bg. Това, че Бойл има награда Оскар в сивито си (за "Беднякът милионер") е далеч по-маловажно в случая от факта, че е режисирал ултра-пънкарския и култов за времето си "Трейнспотинг". Той е и продуцент на Pistol.

Така Стив Джоунс и бившият барабанист на легендите Пол Кук спореха в съда с Лайдън във връзка със старо споразумение между членовете на Sex Pistols. То гласи, че всички лицензионни решения във връзка с правата на музиката на бандата, се взимат с обикновено мнозинство от музикантите (а не единодушно). Фронтменът Джон Лайдън - около милиард пъти по-известен с псевдонима Джони Ротън, очевидно не е съгласен с това.

Той твърди, че споразумението, макар и реално, никога не е било използвано, откакто е подписано преди повече от 20 години. Съответно, според него, решенията трябва да се взимат с единодушие. В крайна сметка съдът е отхвърлил неговия иск.

При всички положения това по-скоро е добра новина за нас, защото означава, че Дани Бойл ще има свободата да ползва каквато музика на Pistols прецени за сериала (стига другите членове на бандата да играят в неговия отбор), независимо от мнението на Лайдън по въпроса и евентуалното му вето.

В съвместно изявление Стив Джоунс и Пол Кук казаха следното:

“Приветстваме решението на съда. То внася яснота в процеса по взимане на решения и поддържа живо споразумението между нас. Целият този съдебен процес не беше приятен, но смятаме, че беше необходим за да вървим напред и (надяваме се) да продължим да работим заедно.“

Миналият месец Кук каза пред съда, че той и останалите членове винаги са искали да работят в хармония, но са се принудили да заведат това дело, за да може музиката на групата да бъде използвана в сериала. Той добави, че характерът на Джон Лайдън може да бъде доста труден на моменти, а също така той обичал да има контрол върху всичко.

Попитан защо споразумението никога не е използвано по-рано, Кук отговори, че това само е щяло да влоши отношенията им с Джони Ротън допълнително.

Що се отнася до самия Ротън - той е търсен (и пиперлив) тв коментатор по "всичкология" и дори "екскурзиантска" знаменитост - развежда групи из Лондон. Кариерата му след "Пистълс" се свежда до групата PIL.