Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Уточнява се, че когато Кери звъннал, от наша страна "на телефона" застанали трима - Борисов,  вицепремиерката по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов.

"Ръководителят на американската дипломация поздрави премиера с втория му мандат и потвърди личното си приятелско отношение", съобщиха от МС. 

И продължават:

"Джон Кери изтъкна постигнатото високо равнище на двустранния диалог между България и САЩ и увери българския министър-председател в желанието си за по-нататъшното му развитие. На свой ред премиерът Бойко Борисов изказа готовност за задълбочаване на търговско-икономическите връзки, сътрудничеството по въпросите на отбраната и сигурността, повишаването на стокообмена и привличането на нови американски инвестиции у нас".

Двамата са се договорили и за размяна на посещения "при първа възможност", се казва в заключение.

Този разговор издва буквално седмица след изненадващия разговор, който Кери и Митов проведоха в Брюксел. Двамата бяха в белгийската столица за среща на външните министри от страните от НАТО. Както Клуб Z писа, срещата е била инициирана от US дипломата като от самото българско външно министерство бяха изненадани.

Какво са си говорили Кери и Митов така и не стана ясно. От МВнР разпространиха обичайното съобщение, че са обсъждани международни въпроси и двустранни отношения без никаква конкретика. Бе спусната само информация, че Кери е изразил увереност, че новото правителство ще покаже воля в борбата с корупцията. 

Разговорът между двамата дипломати се проведе на фона новината за едностранното спиране на "Южен поток", настояването от страна на САЩ ЕС да наложи нови санкции на Русия (които биха доотслабили и без това разклатената икономика на федерацията), информациите в България за разполагане на американски танкове в базите, които ползват САЩ у нас и за купуването на нови изтребители (за които засега кабинетът отказва да даде държавни гаранции).