СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Ангела Меркел запази партийния си трон за осми пореден път. Тя беше преизбрана днес за председателка на Християндемократическия съюз (ХДС) с 96,72 на сто от гласовете на делегатите на 27-ия партиен конгрес.
Форумът се провежда днес и утре в град Кьолн.

Малко пояснение: конгресите на германските партии по традиция се провеждат в различни градове на страната. Смята се, че политиците трябва да са сред народа, Берлин не е Германия.

На конгреса на ХДС, минаващ под мотото: "Работим за бъдещето на Германия", Меркел беше подкрепена от 884 делегати, 30 й показаха червен картон, петима се въздържаха.

Преди поредния й избор за партиен лидер Меркел чете отчетен доклад в продължение на час, засягайки вътрешни и международни проблеми. Накрая делегатите я аплодираха 10 минути.

В доклада си Меркел подчерта, че колкото и да е мощна Германия, тя трябва да осъзнае ролята си в глобалния свят:

"Една единствена страна не може да постигне нищо значимо в световен мащаб".

Ето защо тя се застъпвала за широк консенсус в Европа и изрече и емоционално:

"Германия е нашето отечество, но Европа е родината на всички европейци".

Ораторката отправи остра критика и към поведението на Русия спрямо Украйна и се врече винаги да говори прямо:

"Ние няма да преодолеем проблемите, ако не ги назоваваме с истинските им имена".

Меркел подчерта и убеждението си, че конфликтът в Украйна няма военно решение. То можело да се постигне единствено със съвместните усилия на дипломацията – на европейско и световно равнище.

В залата беше и кметът на Киев Витали Кличко. Меркел се обърна към него с думите:

"Господин Кличко, ние ви помагаме и ви подкрепяме с всичко, което е по силите ни".

Меркел подложи на унищожителна критика коалиционния си партньор в кабинета в Берлин – социалдемократите, които в Тюрингия се съюзиха с посткомунистите. Така на 5 т. м. в тази федерална провинция за премиер беше избран Бодо Рамело от крайната левица.

"Колко още по-незначителна иска да стане Социалдемократическата партия", попита Меркел.

Тя нарече съюза й с посткомунистите в Тюрингия "декларация за банкрут". Меркел призова християндемократите да хвърлят всичките си сили, за да не се допусне на общите избори в Германия през 2017 г. управленска коалиция в Берлин с крайната левица.

Прилошаване на Ангела Меркел в понеделник вечер в Кьолн хвърли екипа й в шок. Когато вестта се тиражира от медиите, Германия изпадна в тревога. Всички се питаха какво става с канцлерката, харесвана от мнозинството от населението.

Към 18 ч в хотел "Доринт" тя застава пред камера на обществената тв Цет Де Еф, за даде интервю преди началото на конгреса.
Според свидетели изведнъж отговорите й започнали да стават все по-кратки, видимо се почувствала зле.

Шефката на "Връзки с обществеността" към канцлерството Ева Кристиансен прекъснала интервюто и отвела Меркел в съседна зала. Канцлерката се върнала след 10 минути и изрекла с усмивка:

"Изядох един шоколад, сега съм много по-добре".

Интервюто продължило. Меркел не била яла нищо през деня, пила и съвсем малко вода. Така нивото на захарта й паднало до критична граница, стана известно днес и всички си отдъхнаха.

Същата вечер лидерката на ХДС дала прием за делегатите, на който поканила и акредитираните да отразяват конгреса журналисти. Тя дори седнала на тяхната маса. Настроението й било ведро. Меркел отказала предястието, вече похапнала шоколад, но с удоволствие изяла порция кюфтета с картофена салата и пюре от моркови, изпила и чаша вино