Светът наблюдава с потрес ставащото в Афганистан, светкавичното връщане на талибаните на власт и отчаяните опити на хиляди афганистанци да избягат от страната.

И докато международната общноста нализира причините за провала си и се опитва да изчисли риска за сигурността в региона, здравните експерти в цял свят трябва да приемат горчивата истина за грозящ друг провал – победата над детския паралич. Само преди месеци СЗО обяви, че  ена прага на победа над тази болест, която годишно оставя десетки хиляди деца парализирани. Благодарение на кампания за ваксинация в Африка и Азия, болестта бе почти изтрита от лицето на земята, както това стана с едрата шарка половин век по-рано. През януари в света имаше само два регистрирани случая на полиомиелит – в Пакистан и Афганистан. 

С идването на власт на талибаните СЗО и целият медицински свят наблюдават със затаен дъх как ще продължи кампанията. Засега няма официален сигнал, че тя ще бъде прекратена. 

Именно талибаните обаче са и основната причина за това, че в Афганистан полиомиелитът не бе победен напълно. В провинциите, в които те винаги са имали контрол, от години е наложена забрана за ваксинации.

"Талибаните отхвърлиха кампанията за ваксинация срещу детски паралич и затова Афганистан е една от страните, в които болестта все още съществува", казва Амеш Адаля от центъра „Джон Хопкинс“.

"В момента се намираме в невероятен епидемологичен прозорец и в Пакистан, и в Афганистан. Виждаме много ниско ниво на циркулация на вируса, което дава чудесна възможност да завършим програмата и веднъж завинаги да изкореним тази болест", обяснява и Хамид Джафари, директор на програмата за унищожаване на полиомиелита към СЗО. 

Все още обаче не всичко е загубено. Талибаните засега не са дали никакъв сигнал как ще се отнасят към кампаниите на СЗО. Дотук отношението им бе променливо. След идването им първия път през 1990 година те позволиха на екипите на СЗО да работят. През 2018 година обаче прогониха ваксиниращите и забраниха имунизацията на териториите, които контролираха. Това доведе до бързо покачване на заболяванията – 33 бяха регистрирани веднага след забраната през 2019, през 2019 те вече бяха 117. 

"Според нашите изчисления около 3 милиона деца са били лишени от ваксинацията между 2018 и 2020 година", съобщават от СЗО.

Спадането на случаите след това и ниското ниво на заразяване между 2020 и 2021 се дължи на пандемията от коронавируса. Маските, спазването на дистанция и ограничаването на пътуванията вече доказано намалиха и случаите на грип, а според експерти са ограничили и разпространяването на полиомиелита.

В момента здравните специалисти очакват решение на талибаните как ще се процедира от тук нататък. Работата обаче със сигурност ще се затрудни дори и при благосклонно решение на новите власти. Заради местната култура екипите от ваксиниращи са предимно от жени – те биват допускани до децата по-лесно от лекари-мъже. Талибаните обаче забраняват на жените да работят и да се движат без роднини от мъжки пол навън. 

СЗО ще се опита да убеди талибаните, че имунизациите са и в тяхна полза. Не само тези срещу детски паралич, а срещу всякакви смъртоносни болести, сред които и Covid-19. „Ако допуснат безконтролно разпространение на коронавируса, ще може да им се помогне трудно. Здравната инфраструкутра е слаба, медиците не достигат, в болниците няма пари“, предупреждават специалистите.