Комисията по финансов надзор даде зелена светлина за пускане в продажба на акции на ЦСКА и на емисия на компанията за бързи кредити Кредисимо. Решението на ведомството е от петък.

"Очаквайте стартирането на подробна разяснителна кампания от страна на ПФК ЦСКА АД. Това е голямо признание за усилията на ръководството и целия екип в Клуба и голяма крачка напред с оглед на бъдещето и просперитета му", се казва в съобщение на сайта на червения отбор. 

Търгуването на футболни отбори на борсата е практика в много държави по света. Най-скъпият тим, чиито книжа могат да се купят на фондовия пазар, е Манчестър Юнайтед. Оценката на "червените дяволи" на Нюйоркската фондова борса е около 2,5 млрд. долара.
ЦСКА ще излезе на борсата с класическо първично публично предлагане - капиталът ще бъде увеличен с нова емисия ценни книжа до 3 млн. ценни книжа, като целта е да се осигури финансиране за 31-кратните шампиони.

КФН е потвърдила и проспекта за допускане до търговия на емисия акции, издадени от Кредисимо. За разлика от ЦСКА при фирмата за бързи кредити не се емитират нови акции, а тя предлага целия си регистриран капитал от 2,5 млн. акции. Според данните на БНБ пазарът на бързи кредити у нас расте с бързи темпове. В края на 2013 г. обемът на този тип финансови услуги достигна 1,98 млрд. лв., показва статистиката на БНБ.