Комисията по култура и медии – тази напоследък толкова важна комисия – осиротя откъм Слави Бинев. Така или иначе все някой трябва да я оглави. Кой?

Онзи ден Валери Симеонов обяви, че ПФ няма да излиза с нова оферта (вероятно защото втори като Бинев няма). Другият съпредседател Красимир Каракачанов е по-уклончив. Сред имената, които се замълтяха е Полина Карастоянова. В кратката й биография от НС пише: икономист, владее английски и португалски. В по-ранен период от живота си Карастоянова беше близка до НДСВ,  беше в Националния борд по туризъм. Друго циркулиращо предложение е бившият ректор на УНСС Борислав Борисов от АБВ. Борисов е близък съратник на Георги Първанов, по негово време УНСС присъстваше доста в медиите – често споменат в контекста на думата „подкуп“. В момента той оглавява спортната комисия, но сред идеите за наследник на архонта е да има размяна. Борисов – при културата, Бинев – в спорта. Кой от двата варианта е по-предпочитан (ако има такъв) за културните дейци – Карастоянова или Борисов, все още не е ясно.

Други възможности от списъка на комисията също са доста далече като компетенции от предмета й на дейност. Някои от депутати изглежда сякаш са попаднали тук, защото просто не е имало къде другаде.

Партия ГЕРБ е представена от трима лекари (медиците, както е известно са дялани камъни, където ги сложиш - пасват) – Кирил Добрев, Вяра Церовска и най-прочутият от тях – Лъчезар Иванов, известен от по-предния парламент с неласкав прякор. Тогава Иванов минаваше за дясната ръка на Бойко Борисов и негов личен лекар, но след няколко скандални прояви, обилно отразени и коментирани в медиите, свързани с лобизъм и сюжети в стил „Съдебен спор“ той бързо изчезна от светлината на прожекторите. Но не и от депутатската листа на ГЕРБ.

Друг интересен кадър на партията тук е Красимир Велчев. Бившият съпредседател на ПГ на ГЕРБ по образование е инженер, има качества като пилот. Близостта му до тематиката на комисията е свързана най-вече с неугасващото му желание да пише закон за печатните медии.

Сред членовете на комисията от най-голямата парламентарна партия са още Десислава Костантинова – Гушева – икономист, Красимира Анастасова - преподавател и Светлана Ангелова – магистър по психология, в кратката й биография в НС за професия е посочила „финансист“. 

БСП се представлява от лидера си Михаил Миков (юрист), Стефан Данаилов (актьор)и Марияна Бояджиева – историк.

Трима са депутатите и от ДПС. Това са Хюсеин Хафъзов, Салиха Емин и Ерджан Ебатин. Хафъзов, бивш главен секретар на мюфтийството в миналия парламент освен с глагола „ваканцувам“ се запомни и с крайните си изказвания по време на дебатите за кампания на майчин език, за която настояваха от ДПС. Според парламентарната му визитка той е преподавател и журналист (по-подробно вглеждане в биографията му показва, че е завършил българска филология в Бургаския свободен университет и има специализация по журналистика, но сведения да е практикувал в тази област - няма). Бившата шефка на младежкото ДПС Салиха Емин също се е представила като журналист, тя владее английски и турски.  Справката показва, че е завършила „журналистика“ в Анкарския университет. Има магистратура по Международни отношения пак от там. Работила е като водеща в българската секция на Националната турска телевизия. После е била парламентарен секретар на земеделското министерство.Третият в тази компания Ерджан  Ебатин - освен областен лидер на ДПС във Варна, е и по собственото му представяне "биолог" и "преподавател". Ебатин стана медийно ицместен, когато на последните избори беше изместен от мястото си с преференция, но спечелилият мястото Алеко Атанасов се отказа "без натиск" - според самия Ебатин.

От Реформаторския блок тук са зам.-шефът на НС Иван Иванов, който в парламентарната си визитка е записал, че е психолог и журналист (от биографията му не се изяснява връзката му с журналистиката), и Борислав Миланов – юрист.

Хората на Патриотичният фронт, както вече стана ясно, са Слави Бинев и Полина Карастоянова.

От ББЦ в комисията е дясната ръка на Николай Бареков – Росен Петров. Единствен той може да претендира за дълга медийна кариера, завършила с драматично изчитане на оставката му в ефир и приставане на новия политик. Сред езиците, които владее освен английски и руски, Петров не е пропуснал да посочи и латинския.

Атака“ е изпратила проф. Станислав Стоилов- историк и археолог, а АБВ – Петър Кадиев, който също се е обозначил като журналист. Кадиев е със средно специално образование, специалност - "Ел. обзавеждане и оборудване на промишлени предприятия". В момента е - Член на областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, член на съюза на българските журналисти, собственик и управител на кабелна телевизия - Смолян, пише в предизборната му визитка. С една дума той е журналист практик.

Това е 19-членният състав на така обсъжданата комисия, която явно страда от известна кадрова недостатъчност.  Кой да я оглави ще бъде отново въпрос на политическа договорка.