България се е обърнала към Фронтекс - европейската агенция за гранична и брегова охрана, с молба за предоставяне на оперативна подкрепа във връзка със ситуацията в Афганистан.

Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов в Брюксел, съобщи МВР. Той участва в извънредния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“.

Страната ни провежда консултации и с Европейската комисия за отпускане на допълнителна финансова помощ.

„България отчита през последните месеци сериозно увеличение на миграционния натиск. Разположихме допълнителни служители с нужната техника по границата. Актуализирахме плановете си за действие при криза. Всички структури работят координирано, обменят информация и имат готовност за бърза реакция“, увери Катинов.

Той изтъкна, че е важно да се предприемат действия в две посоки. Първата е превантивни действия и подкрепа за съседните на Афганистан страни, за укрепване на региона и спиране на миграционните потоци там. Втората е силни външни граници на ЕС, за което е необходима навременна и достатъчна финансова подкрепа за страните членки на първа линия.

България подкрепи изявлението на министрите на вътрешните работи за ситуацията в Афганистан. В него се изтъква, че страните от ЕС са решени да действат заедно за предотвратяването на неконтролируема нелегална вълна от мигранти от Афганистан, като подготвят координиран отговор.

Във връзка с евентуалното нарастване на миграционната вълна от страната Брюксел ще засили подкрепата си за съседните държави, които биха могли да дадат подслон на част от тях, се казва още в документа.

Същевременно еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че засега не се наблюдава сериозно придвижване на бежанци към съседите на Афганистан, но не изключи това да стане на по-късен етап.

Вътрешните министри заявяват, че ЕС и страните членки ще направят всичко необходимо Афганистан да не се превърне отново в заплаха за сигурността на Съюза. Режимът на талибаните трябва да прекрати всякакви връзки с международния тероризъм.

Запитана за положението на хората в Афганистан, Йохансон отговори:

„Разбира се, те са ужасно уплашени. И аз бих била, ако бях там. Знаем на какво са способни талибаните. И никой не може да предвиди или прогнозира какво следва - нито утре, нито след това.“

Тя отново заяви, че средствата по програмите за развитие на страната няма да бъдат отблокирани, докато няма гаранции, че талибаните ще спазват правата на жените и на момичетата. Йохансон повтори, че ЕС не е признал новата власт в Кабул.

Еврокомисарят ще свика форум на високо равнище за разселването на мигранти от Афганистан идния месец.