Френският посланик е бил подведен по казуса с фирмата за производство на алкохол "Белведере". В казуса има две страни и единствено обяснение е, че той е бил заблуден и са му поднесени неверни факти, тъй като той фирмата иска да защити своя интерес.

Това заяви днес пред Би Ти Ви съдийката от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова. В понеделник френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заяви, че тя е или некомпетентна, или корумпирана.

Става дума за френска фирма у нас, в която е влязъл синдик. Собственикът смята, че има опит за кражба на дружеството.

На въпрос защо, след като фирмите са си платили задълженията, синдикът продължава да работи по случая, освен това се налага и по-тежка мярка да плати още 144 000 лева, съдия Ченалова отговори: "Забравя се, че в процеса има определени срокове. Нужно е да постъпи молба от кредитора, докато не постъпи тя, няма как да бъде прекратено производството."

"В случая кредиторите са вече шестима, а длъжникът иска да бъде оздравено предприятието. Вземат се обезпечителни мерки точно за да не бъдат ощетени правата на кредиторите. Производството не е било удължавано", добави магистратката.

Според нея изобщо не може да става дума за кражба на фирми.

"Когато се установява финансовото състояние на дружеството, се назначава експертиза. Вещото лице прави справките по деловодството на дружеството и установява на тази база какви са задълженията и кои са кредиторите. Няма как да се прикачат други кредитори, тъй като те съществуват в счетоводството", каза още Ченалова.

Тя твърди, че не е давала разрешение на синдика Панайот Велков да подписва договори по делото. Съдийката добави, че не си спомня кога го е назначила, защото имала работа с 14 синдика.

"Човек, който е уязвим - няма кой да ме защити. Има магистрати, които са обвинявани, но зад тях са заставали асоциации, съюзи и други, а в моя случай това не става", коментира Ченалова.

На въпрос как става така, че името й се появява в много скандални дела, като в случая с "Октопод", "Соло", "Вальо Топлото", появява се в тефтерчетата на Филип Златанов, в делата около Цветан Василев и КТБ, магистратката от СГС отговори, че е проверила цифрите, и това как се падат делата са технически въпроси.

"Падам се чрез компютърно разпределение", каза тя.

Посланик Дьо Кабан се срещна вчера с премиера Бойко Борисов заради скандала с “Белведере” и съдия Румяна Ченалова, предаде БНТ. От Министерския съвет обаче не разкриват какво са си говорили двамата.