ЕС и фармацевтичната компания „АстраЗенека“ постигнаха днес споразумение, което ще гарантира доставката на оставащите дози ваксина срещу COVID-19 за страните от ЕС съгласно условията на предварителното споразумение за закупуване от 27 август 2020 г.

Споразумението ще сложи край и на висящия съдебен спор в съда в Брюксел, съобщиха от Европейската комисия.

То предвижда твърд ангажимент от страна на британско-шведската компания да достави още 135 милиона дози от препарата до края на 2021 г. Те са в допълнение към 100-те милиона, доставени до края на второто тримесечие на годината.

Новата партида ще бъде разпределена на 60 млн. до края на третото тримесечие и 75 млн. до края на четвъртото.

Останалите дози, които са 65 милиона, ще дойдат до края на март 2022 г.

Това ще сведе общия брой на доставените ваксини до 300 милиона, както е записано в договора.

„Въпреки че тази седмица достигнахме важния етап от 70% пълна ваксинация на възрастното население на ЕС, съществуват значителни разлики в равнищата на ваксинация между нашите държави членки. А продължаващото наличие на ваксини, включително на „АстраЗенека“, продължава да бъде решаващо“, изтъкна еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Тя увери, че ЕС ще продължи да помага на останалата част от света. Целта на Брюксел е до края на тази година да бъдат предоставени най-малко 200 милиона дози ваксини на държави с ниски и средни доходи чрез международната инициатива COVAX.

На страните от ЕС ще бъдат предоставени редовни графици за доставка на оставащите ваксини на „АстраЗенека“ и ще се прилагат ограничени отстъпки в случай на забавяне на дозите.