Европа има сделка по бюджета си за догодина. Преговарящите екипи на държавите-членки представени в Съвета и на Европейския парламент се споразумяха по второто предложение, което Европейската комисия направи на 28 ноември. То предвижда плащания от 141,2 милиарда евро и ангажименти от 145,3 милиарда евро.

Плащанията са реалните разходи от бюджета на ЕС, а ангажиментите са правни задължения за изразходване на пари за дейности, които продължават няколко финансови години.

Комисията беше предложила последно 145,2 милиарда евро ангажименти, т.е. с 1,8% повече отколкото през 2014 година  и 141,3 милиарда евро плащания, т.е. с 0,7% над тазгодишните.

Преговарящите от Съвета и Парламента се споразумяха и за актуализация на бюджета на ЕС за тази година. С нея плащанията в него се увеличават с 3,5 милиарда евро до общо 139 милиарда евро , за да покрият неплатени сметки останали от минали години.

Очаква се Съветът на министрите да даде окончателното си одобрение за споразуменията на 12 декември, а Европейският парламент - на 17 декември.

Подробности за споразуменията и историята на преговорите вижте тук и тук.