Правната комисия на парламента не успя да гласува на първо четене Закона за съдебната власт, тъй като заседанието й се проточи и се засече с пленарното заседание този следобед. Тъй като  комисиите не могат да заседават, докато пленарната зала работи, председателят на правната комисия Андрей Михайлов (“Има такъв народ”) прекрати заседанието и каза, че ще насрочи извънредно. 

Явно няма да приемем Закона за съдебната власт в този парламент, заяви още той.


Акцент в правната комисия бе дълъг монолог от главния прокурор Иван Гешев каква грешка ще е закриването на специализираното правосъдие. Той повтори някои от аргументите си, които той вече изреди по-рано днес.

“Делата ще бъдат смачкани. Когато става дума за организирана престъпност ще се стига до спор за подсъдност между няколко съдилища в различни райони на страната, а  ВКС решава спора средно за 1-2 години. След 2 години делото Димитър Желязков може да започне в Бругас, може и да не почне. За Баневи може би ще започне във Варна, за Арабаджиеви - в Пловдив. Резултатът е, че тези дела ще приключат безславно. Според този закон организираната престъпност ще се разследва от районни прокуратури, които никога не са наблюдавали това - текстът е потресаващ на фона на исканията на ЕС за специализация. Предстоят трудни времена за българските правоохранителни органи”, заяви пред депутатите Гешев.


Той се изказа и против въвеждането на възможност административния ръководител да влияе върху вътрешното убеждение на магистрарите, което ознаава да може да им променя актовете.

“Дори и не съм си помислял такова нещо”, каза Гешев и заплаши, че цената ще платят българските граждани. Според него няма как сериозен, опасен и богат човек в град, където всички се познават, да бъде разследван в организирана престъпна група на място. 


“Ще сравня специализираната прокуратура с ФБР”, завърши той в опит да докаже важността на тази структура. 

Мая Манолова (ИБГНИ) обясни защо трябва да бъде закрито специализираното правосъдие и как то тежка злоупотребява с правата на гражданите с немотивираните си искания за използване на специални разузнавателни средства.

“И аз съм сред подслушваните лица, както и много други политици, знам го от документи, които циркулират в публичното пространство”, заяви Манолова. 


БСП ще подкрепят промените в Закона за съдебната власт, защото той отговарял на определени обществени очаквания. Социалистите имали само леки забележки  - например за влиянието на горестоящия прокурор върху подчинените му. 

От ДБ отговориха, че ще си оттеглят част от предложенията между първо и второ четене, и ще се съобразят с препоръките на БСП. 

“Докладите на ЕК и санкциите по Магнитски сочат, че не се справяме с корупцията по високите етажи. Кюлчетата, пачките, записите даже не стигнаха до образуване на досъдебно производство”, изтъкна Надежда Йорданова (ДБ) защо трябва да се приключи със специализираното правосъдие.